България на четвърто място в миниевропейското по волейбол

Победител стана отборът на Полша

Отборът на България завърши на четвърто място, а Полша стана шампион в мини европейското първенство, което имитираше предстоящия Евроволей за мъже  в България и Италия (9-18 октомври). Осем училища от София се включиха в надпреварата за подрастващи от 5-и до 7-и клас, която се проведе в тренировъчната зала на „Арена Армеец”. Съставите бяха от по шест момчета и шест момичета.

Случайност, съдба или нещо друго, но дни преди старта на най-престижния европейски форум, след оспорвани двубои представителите на България завършиха в топ 4, което би било изключително постижение, ако се повтори и след важни събития при мъжете.

След жребий, в който представител на всеки отбор изтегли името на страната, под което ще се състезава, тимът България бе представен от 88 СОУ „Димитър Попниколов“ от Овча купел, който пък бе воден от бившата ни националка Надка Георгиева.

Извоювалият първото място в Мини Евроволей 2015 тим на Полша по стечение на обстоятелствата бе изтеглен още с първото бъркане в урната от ръката на представител на 2 СОУ„Акад. Емилиян Станев” от район Витоша. На финала Полша победи Германия, представена от  119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ от район Изгрев с 3:0 гейма (25:9, 25:14, 25:15). Превъзходството на Полша над Германия бе пълно, като в първата част остави съперника на 9 точки, а в третата поведе със 7:0 и само невнимание на състезателя на сервис, който пристъпи линията спря неговата серия.

В спора за 3-ото място Словения, представена от  109  ОУ „Христо Смирненски" от Слатина надигра България (88 СОУ), а за „българите“ остана престижната четвърта позиция.

„Естествено, че съжалявам за четвъртото място. Името на България задължава. Искаше ми се да бъдем по-напред, но не успяхме. Все пак дано това класиране да е добър знак за нашите волейболисти и те да намерят място сред призьорите на Европейското първенство“, коментира Надка Георгиева, която водеше учениците от 88 СОУ.

„Ако бяхме облекли екипите на България щяхме да играем с лъвско сърце да побеждаваме и да сме на финал“, коментира пък Димитър Дудулов, който водеше тимът на Словения (109 ОУ), взел третото място в Мини Евроволей.

Ръководителката на шампиона Полша бе страшно щастлива от представянето на нейните ученици. „Децата имат хъс и обичат да се занимават със спорт. Много се радвам, че успяхме да защитим името на Полша, която е световен шампион. Може би това име ни даде криле да спечелим“, коментира учителката по физическо възпитание на победителите от 2 СОУ Галина Ненкова.

Екипът, който водеше вицешампионите от Германия от 119 СОУ - Доля Първанова и Ели Некова, призна превъзходството на противника във финалния мач, но изказа задоволство от второто място. „Не успяхме на финала, но сме втори и това е много добро постижение. Горди с нашите деца“, коментира Доля Първанова.

Лично спортният министър Красен Кралев присъства на церемонията по закриването на Мини Евроволей 2015, като награди първите два тима в крайното класиране Полша и Германия. Той връчи на шампионите и специалната награда - рамкирана фланелка на мъжкия национален отбор по волейбол с автографите на всички български национали. Черешката на тортата за шампионите бяха и билети за мача България – Чехия от Европейското първенство, като шампионите ще могат да подкрепя националите на живо в „Арена Армеец”.

Тимът на България бе награден от своята учителка и бивша националка Надка Георгиева, като с този акт организаторите показаха уважение към нея, а учениците разбраха кой ги води в часовете по физическо.

В церемонията по награждаването участваха също посланикът на Холандия в София Н. Пр. Том Ван Оорсхот, посланикът на Чехия Н. Пр. Душан Щраух, изпълнителният директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов и именитият ни волейболен национал Евгени Иванов-Пушката, който е част от организационния комитет на Европейското първенство за мъже.

Всички участници в Мини Евроволей 2015 получиха медали и специални фланелки за седмицата на физическата активност Move Weekend. Надпреварата бе част от събитията, посветени на избора на София за Европейска столица на спорта 2018.

Крайно класиране в Мини Евроволей 2015:

    Полша – 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев”, район „Витоша”
    Германия – 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“, район „Изгрев”
    Словения – 109 ОУ „Христо Смирненски", район „Слатина”
    България – 88 СОУ „Димитър Попниколов”, район „Овча купел”
    Холандия - 55 СОУ „Петко Каравелов”, район „Студентски”
    Белгия – 81 СОУ „Виктор Юго”, район „Младост”
    Чехия – 4 СОУ „Проф. Джон Атанасов”, район „Искър”
    Беларус – 54 СОУ „Св. Иван Рилски”, район „Надежда”