Путин: Русия няма да участва в операции по суша в Сирия

Свят

28-09-2015, 13:38

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Разговорът му с Обама ще е тази нощ, българско време

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS.


"Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това", изтъкна Владимир Путин, цитиран от ТАСС.


Сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със "здравата част на опозицията" и към политически промени, добави руският лидер.


По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Той отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление, за разрушаване на легитимните структури на властта, "ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региони на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции".


"Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак", добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, "да изпратят това пожелание на сирийския народ", защото само "сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната".


Владимир Путин и американският президент Барак Обама ще обсъдят днес конфликта в Сирия и ролята на Русия в Близкия Изток. Срещата им е един от акцентите в днешната програма от Общото събрание на ООН. Разговорът им е предвиден за полунощ българско време.


Русия и САЩ се придвижват към компромис по въпроса за борбата с групировката "Ислямска държава", каза вчера руският външен министър Сергей Лавров.


"Винаги, когато бъдат започнати преговори, страните се стремят да се придвижат от своите начални позиции към някакъв компромис, който да осигури някакъв баланс на интересите", заяви Лавров пред журналисти.
"Смятам, че сега се намираме в подобно движение", каза той.