Три вируса ни нападат през ноември

Общество

28-09-2015, 06:50

Снимка:

lekar.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това са мутиралите “Пукет”, “Швейцария”, “Калифорния”

С три вируса ще ни атакува основно грипът през тази зима. Щамовете са ни добре познати от изминалите години. Според СЗО те са A/Калифорния (H1N1), който води до свински грип, A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет (Phuket), пише в. "Стандарт". Освен това експертите очакват да се среща и B/Брисбейн.
На практика тези щамове ни разболяваха и през изминалия сезон, но сега ще са леко модифицирани. Промени са настъпили в основния причинител на грипа у нас и в Европа през миналата зима - А(H3N2). Тогава той беше известен като "Тексас", а сега е кръстен "Швейцария". Според данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания за миналия сезон около 80% от пациентите са били повалени от вируси от група А и най-вече от "Тексас", а останалите 20% от щама "Ямагата" (Yamagatа) от група В. Сега тази разновидност ще се нарича "Пукет", защото е претърпял изменения, поясняват специалистите от СЗО. Не е ясно кога ще дойде грипната епидемия през този сезон и как ще протече. Заради различните вируси, които доминират в годините, картината не е еднаква. Два пъти по-малък беше броят на заболелите през зимата на 2014-а в сравнение с по-миналата година, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. В същото време обаче епидемията продължи по-дълго. През март имахме толкова болни, колкото и през средата на януари, добави той. Причината за това е, че щамът "Тексас" поваля по-малко хора, но те боледуват по-дълго. В същото време пандемичният грип, който доминираше през зимата на 2013 г., засегна повече хора, но за по-кратко време, обясни топспециалистът.
Най-вероятно тази година циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври, началото на ноември, както беше през изминалите два сезона. Тогава първо се появи грип от щам В, който постепенно беше изместен през 2013-а от пандемичния, а през 2014-а - от "Тексас", каза проф. Кантарджиев. Пикът на заразата пък най-вероятно ще е в края на януари, както стана миналата зима. Традиционно грипът поваля около 300 000 души за целия сезон. Около 10% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница най-често с бактериална пневмония. Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират от заразата. Според специалистите обаче реалната бройка е по-голяма. Затова, когато дойде болестта, е добре да не я подценяваме и да не я караме накрак, а да останем за 2-3 дни у дома. Ако усетим, че грипът се усложнява и получаваме дихателна недостатъчност, задължително трябва да се търси болнично лечение, категоричен е още проф. Кантарджиев. Обикновено най-рисковите групи са децата, защото нямат изграден имунитет, както и възрастните хора с хронични заболявания.