750 лева рушвет за фалшива регистрация на кола

Най-доброто от печата

28-09-2015, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Групата е прибрала и 300 лв. за “подмладяването” на два автомобила

Точно 500 лв. за офицера, 50 лв. - за този, който ще изготви фалшивите документи, и 200 лв. - за механика и посредника. По този начин бил разпределен рушветът от 750 лв., даден в столичния КАТ, за да се регистрира открит фургон като микробус.
Това било част от престъпна схема, за чийто бос се сочи Цветелин Цветков, полицейски инспектор в Пътна полиция-КАТ, става ясно от обвинителен акт, внесен в спецсъда. Тя действала от октомври 2012 до февруари 2013 г. Цветков насочвал проблемните коли в избран от него ден и час към канала за идентифициране и технически контрол, на който дежурял механикът Антон Ангелов. Никола Димитров изработвал фалшиви чуждестранни талони, с които неизправните возила били регистрирани у нас. Желязко Калинов бил посредник, който намирал собственици на автомобили и мотоциклети втора ръка, готови да платят за фалшива регистрация.
Бандата ще седне на подсъдимата скамейка на 5 октомври.
В обвинителния акт е записано още, че групата е прибрала и 300 лв. за “подмладяването” на два автобуса “Сетра”. Собственикът им Илия Запрянов помолил Ангелов и Калинов да преправят годината на производство върху документите, като използват фалшиви регистрационни талони. Книжата били подготовени от Димитров, Ангелов организирал прегледите на автобусите на канала, а Цветков написал саморъчно “Да се регистрира с приложените документи” и се подписал. Така автобусите, произведени през 1994 и 1997 г., били регистрирани като излезли от завода през 2001 г. Групата си разделила подкупа в района на бензиностанция ОМВ на бул. “Цариградско шосе”.
“Началникът се обади за този микробус, но има проблеми с регистрацията му, а за да премине успешно прегледа, е необходимо да платиш 100 лв.” Така казал по телефона механикът на Даниел Лашов, който поискал да регистрира фургон като “товарен автомобил”. След заплащане микробусът бил представен на първи канал за преглед и преминал успешно.
Бандата дала рамо и на Кирил Митов, собственик на автокъща, който пожелал да регистрира джип “Порше Кайен” като “товарен”, за да се намали данъкът му и после да го продаде. За услугата Митов броил 300 лв.
Повратен момент в престъпната дейност се оказала регистрацията на пистов мотор “Хонда”. Той бил купен за 2000 лв. от Атанас Кръстев от автокъщите на разклона за кв. “Горубляне”, но бил стар, с технически неизправности и без документи за произход. Продавачът връчил листче на Кръстев, на което били записани номер на двигател, рама, цвят, модел, година, и му поръчал да търси Калинов.
“Обади му се и той ще ти помогне да минеш на канала в КАТ без проблем”, казал продавачът.
На сутринта на 13 февруари 2013 г. Кръстев отишъл да регистрира хондата, придружен от механика Ангелов. Точно в този момент разследващите от “Вътрешна сигурност” на МВР нахлули в КАТ и го закопчали с белезници.
Инфаркт повалил тартора
Цветелин Цветков, който се сочи като бос на бандата катаджии, въртяла престъпна схема за регистрация на проблемни коли, бил повален от инфаркт на 13 февруари 2013 г. - в деня на спецакцията на “Вътрешна сигурност” в столичния КАТ.
Наложило се заради сърдечния удар офицерът от Пътна полиция да бъде приет по спешност в “Пирогов”. Няколко дни след изписването му от болницата спецпрокурори му предявили материалите по обвинението.
Подчиненият на Цветков механик от “Технически контрол” Антон Ангелов пък благодарение на рушветите успял да си купи BMW 5 и модерен айфон. Негови колеги разказаха, че през последните месеци той демонстрирал охолен начин на живот, несъответстващ на заплатата му от около 500 лв. месечно.