Плевнелиев ще се срещне днес с генералния секретарна ООН Бан Ки-мун

Политика

27-09-2015, 08:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Всяка държава от ЕС би следвало да има гореща точка“, каза той пред българската общност в Ню Йорк

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ за участие в 70-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава .

Днес президентът Плевнелиев ще участва в Срещата на върха за приемане на Дневния ред за развитие след 2015 г. и ще направи изказване. В централата на ООН държавният глава ще проведе среща с генералния секретар Бан Ки-мун и ще участва в Среща на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете  и овластяването на жените.

По-късно през деня президентът ще разговаря с представители на еврейските организации, след което ще участва в Церемонията по връчване на Годишните награди на инициативата на Бил Клинтън за личности с големи заслуги за намиране на решения на глобалните предизвикателства. Събитието се провежда в рамките на „Глобалната инициатива Клинтън 2015“.

Президентът ще участва в Среща на върха за противодействие на ИДИЛ и войнстващия екстремизъм, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, която ще се проведе на 29 септември. Държавният глава ще разговаря с председателя на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт, след което ще вземе участие и в Срещата на лидерите на държавите от Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.

На 30 септември президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН. По-късно през деня държавният глава ще се срещне с председателя на Македонската патриотична организация Джордан Лебамов.

Основана през 1922 г. в САЩ от наши сънародници, организацията си поставя за цел да запази и разпространи историческата памет, традициите, вярата и българския език сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония.

Преди две седмици МПО беше удостоена с Почетния знак на президента на Република България. В рамките на участието на държавния глава в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН ще бъдат организирани и редица двустранни срещи на високо и най-високо ниво.Президентът Плевнелиев ще приветства и участниците във Фестивала на българския филм в Ню Йорк „Sofia Independent NYC“, който се провежда под негов патронаж и е посветен на 100 годишнината на българското кино.

В програмата на посещението на българския държавен глава са предвидени и работни среща с американски инвеститори, както и с представители на американски компании, членуващи в Бизнес съвета за международно разбирателство, на които ще бъдат представени възможностите за инвестиции в страната ни.

„Всяка една държава от ЕС би следвало да има гореща точка“, коментира президентът Росен Плевнелиев,  който се срещна с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство, съобщи БГНЕС.

 "Правото на убежище е основно човешко право. Решението на бежанската криза е в общоевропейско решение", добави той.  "Не може само да прехвърляме топката от един на друг. Трябва единство за справяне с бежанската криза", посочи Плевнелиев.

 "България е единствената държава, която спазва правилата – не затваряме и не отваряме граници, жп гари, не превозваме хора без документи, всеки, който влезе в България бива регистриран", продължи държавният глава.

 Росен Плевнелиев призова съгражданите ни зад океана да гласуват на референдума на 25 октомври и отново изрази съжаление, че Народното събрание е отхвърлило два от предложените от него три въпроса за референдум.