Предизборната кампания е в ход от днес

Политика

25-09-2015, 13:14

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

При официалният й старт ЦИК припомня:

Днес официално стартира предизборната кампания за местния вот и националния референдум. Изборите и допитването за електронно гласуване ще се проведат след месец - на 25 октомври.


Централната избирателна комисия (ЦИК) напомня, че агитацията за местните избори и разяснителната кампания за референдума не трябва да се смесват и ще има глоби за нарушителите. На вота на 25 октомври ще могат да гласуват всички българи с настоящ или постоянен адрес, регистриран до шест месеца преди изборната дата. Студентите и учениците без постоянен адрес този път няма да могат да гласуват само със студентска книжка.


На референдума имат право да гласуват българите и у нас, и в чужбина.


Окончателно регистрирани за участие в местните избори на 25 октомври в ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. Има 7 заличени регистрации, заради недостатъчен брой подписи и заради участие в състава на коалиция при една. Има и три отказа поради нередовност на документите.


За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. С позиция "да” са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция "не” - 6 партии и 5 инициативни комитета.