Борисов: Ако не оградим територия на хората в самата Сирия - вълната идва

Политика

25-09-2015, 11:41

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Пазим надеждно границата, потокът ни заобикаля, но докога, тревожи се премиерът

И предишното правителство, и ние сега пазим надеждно границата, и тъкмо затова целият бежански поток минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Германия, Швеция. Това коментира пред бТВ премиерът Бойко Борисов.


"Това са милиони хора вече, не са само двата милиона в Турция, не са само тези в Одрин, които са на нашата граница - 7-8 млн. вече се надигат от Сирия да тръгват към Европа. Службите докладват, че тези, които са били в бежански лагери в Ливан, Йордания, се прибират, продават каквото имат в Сирия, за да вземат някакви пари и тръгват да си търсят нова родина. Това е нечувана трагедия, която се случва на човечеството. И сега започва“, посочи още той.


"Моите тревоги са повече, полагаме повече усилия, но това е вълна, никой не може да се предпази от нея. Огради, армия, мерки, които подпират тази вълна, но ако стане 8-10-12 млн., каквито са прогнозите през следващите месеци...", изрази притесненията си Борисов.


Вчера обясни, че на заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел в сряда вечерта България е поискала да получи финансова помощ за посрещане на бежанската вълна, тъй като сме външна граница на съюза.


Със същата тревога, каквато е и тази на хората, попитах пред Европейския съвет - какво би станало, ако не вземете дипломатически и политически мерки и не се спрат тези бежански потоци, заяви Борисов.


"Най-нажно е да се създаде зона за сигурност в тези държави, в самата държава да им се огради територия, в която да учат, да живеят. С тези стотици милиони евра да ги задържим, за да не идват в Европа. Да се решат проблемите в Сирия и да се върнат по родните си места. Това е решението. Ако това не се случи, вълната идва“, категоричен е Борисов.