Близо 170 наши тираджии бедстват между Сърбия и Хърватия

Общество

25-09-2015, 10:54

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Границата е затворена, а те нямат храна, вода и WC

Границата между Сърбия и Хърватия е затворена за тирове в двете посоки. Това е причината близо 170 български шофьори да бедстват там без храна, вода и тоалетна, съобщава Нова телевизия.


От сръбската страна на границата в момента се намира Пенчо Пенчев, който вече пети ден е принуден да чака без обяснение. В неделя той се е опитал да мине границата с Хърватия.


"Първо ни спряха, защото имало бежанци, които са на сръбско-хърватската граница и не може да минем заради тях. На следващия ден ни казаха, че има някакъв проблем между Сърбия и Хърватия с разрешителните за товарните автомобили. Днеска, като питахме, ни казаха съвсем друга версия и всеки вдига рамене, а ние си седим тук вече пет дни без вода, храна и тоалетна. Без нищо.”, разказва Пенчев в предаването "Часът на Милен Цветков” късно снощи. По думите му никой не може да каже колко още време шофьорите ще седят на границата.


На бежанците из Европа раздават дрехи, палатки и храна, а на шофьорите никои нищо не дава. Единствено сръбски частни транспортни фирми вчера раздали по шише вода на собствени разноски, за да помогнат на своите колеги.


Бил е проведен протест от шофьорите във връзка със ситуацията на хърватската граница. Хърватските власти обаче заявили, че Сърбия не е в Европа и не могат да им наложат да отблокират границата. "Вече не знаем на кого да се оплачем. Седим тук пет дни като прошляци. Тук има 170 камиона - само български, а опашката е 25 километра”, казва още нашенският тираджия.


По думите му, хората ходят до тоалетна в гората, а храна си набавят като пътуват на групи до близки магазини. "За 10 години такова нещо не съм виждал. Ако продължи, ще си намразя професията”, казва още Пенчев.


Димитър Крумов е от другата страна на границата. "Ние тук сме като кучета. На мигриращите им се дават палатки, вода, чаршафи, хляб, а ние седим тук по четири дни буквално като кучета”, споделя Крумов.


Заради бежанската криза, двете държави обтегнаха отношенията си. Хърватия първа затвори границата, а вчера Сърбия и отвърна,  като наложи икономически санкции.