Кралят на Саудитска Арабия реорганизира годишното поклонение хадж

Свят

25-09-2015, 10:24

Снимка:

©vse.karelia.ru

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Над 700 души загинаха т.г., изпотъпкаха се, гонейки Шейтана

Кралят на Саудитска Арабия Салман нареди преразглеждане на плановете за организиране и провеждане на годишното поклонение хадж, след като над 700 души загинаха в долината Мина край Мека, предаде Ройтерс.
По телевизия Ал Арабия Салман заяви, че поискал да се извърши бързо разследване на трагедията.


Две многочислени групи богомолци не успяха да се разминат на път, водещ към мястото на изпълнение на ключов ритуал от хаджа и се изпотъпкаха. Според свидетели за трагедията е допринесла горещината и в блъсканицата много хора припаднали заради жегата и били стъпкани до смърт, посочва ТАСС.


Саудитска Арабия мобилизира 10 000 полицаи за гарантирането на сигурността на двата милиона поклонници дошли в Мека, припомня АФП. Участник в поклонението обаче разказва, че тази година организацията е била най-лоша от общо четирите хаджа, в които той е участвал.


Твърди се, че до трагедията се стигнало, след като група поклонници не спазили графика за отиване на мястото на ритуала линчуване на Сатаната (Шейтан). Повечето от жертвите са мъже. Смята се, че групата, която не е спазила графика, е била съставена от африканци, припомня ТАСС.


В блъсканицата загинаха 95 иранци, а 18 турци се водят за изчезнали. Общо жертвите досега са 717, а ранените над 860.