Протестът на бизнеса заради скъпия ток се отлага, но не се отменя

Портфейл

25-09-2015, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Работодателите пак настояват за запазване на старите цени за фирмите

Планираният за 30 септември национален протест за реформи в енергетиката се отлага, но не се отменя. Това се посочва в обща позиция на национално представените организации на работодателите - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, разпространена вчера.

Преди седмица работодателите се договориха с правителството за отмяна на протеста срещу пакет от мерки. Някои от исканията им обаче останаха без отговор. Представителите на бизнеса предупреждават, че запазват готовността си за повторното насрочване на протеста, в случай че кабинетът проточи изпълнението на набелязаните мерки. Част от тях предвиждат мораториум върху преференциалните цени на новите мощности и създаване на пътна карта за решаване на належащите проблеми в сектора.

Според работодателите поисканото по-рано от тях връщане на цените на тока за фирмите на нивата отпреди 1 август няма алтернатива. Тогава цената на добавката "задължение към обществото", плащана от фирмите на либерализирания пазар, се увеличи с над 100%, което постави в риск стотици предприятия. "От проведените разговори стана ясно, че съществуват резерви, които да позволят подобна стъпка, и ние продължаваме категорично да отстояваме това свое искане", посочват работодателите.

Те поставят и срок - пътната карта за реформи в енергетиката трябва да стане факт до 1 октомври. Т.е. правителството има точно пет дни, в които трябва да каже черно на бяло точно какво предвижда, за да избегне ситуацията от лятото, когато хиляди работници и мениджъри излязоха на протест, а стотици предприятия спряха работа за час.

Нещо повече - оказва се, че към момента няма дори работна група, която да обсъжда реформата. Затова от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ настояват в "максимално кратки срокове да бъде институционализирана работната група за изработване на пътната карта, включително с наши представители". Те продължават да искат оставката на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Министерският съвет трябва да назначи и международен одит в енергетиката, настояват още работодателите.

Министерството на енергетиката да създаде работна група с участието на бизнеса за начина и критериите, по които ще се избират мениджъри за участие в бордовете на държавните фирми, е друго условие на БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ. Шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев вижда това участие като работа на обществени начала без заплата. Все още не е изяснен въпросът дали членовете на бордовете от страна на бизнеса ще имат право на глас при вземането на решения, обясниха наскоро от ресорното министерство пред в. "Сега".