Радан Кънев: Рано или късно Велико народно събрание трябва да има

Политика

25-09-2015, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всички компромиси, които Реформаторският блок е направил, са в името на добър резултат

Ако България се спъне в съдебната реформа, тя ще трябва да си позволи предсрочни избори. Рано или късно Велико народно събрание трябва да има.

Това каза в ефира на Би Ти Ви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите му въпросът е дали в тази нестабилна международна обстановка България може да си позволи предсрочни избори. "Борисов каза, че България не може да си ги позволи", добави Кънев.

Според него 184-те гласа на първо четене за промените в Конституцията са добър знак и този проект е възможен и без Велико народно събрание. 'Има две атаки срещу конституционния проект – едната е, че той нищо не променя, другата е, че той е толкова дълбок и така преустройва прокуратурата че трябва Велико народно събрание. Истината е че този проект е максимално възможното в този парламент и в много отношения максимално възможното без Велико народно събрание", заяви Кънев.

Той подчерта, че всичко компромиси, които Реформаторският блок е направил, са в името на добър резултат. "Слушах Местан, когато постави под съмнение квотното разпределение, но участвах с него в много тежки преговори и подписахме този конституционен проект", каза Кънев.. Той разказа, че познава достатъчно много български турци и опитът му го е научил, че думата на турчин, мъж, глава на семейство, не се дели на две.

"Местан публично застана зад тези промени, каза че политически ги приема и каза, че има съмнение в тяхната конституционност, които съмнения не можем да разсеем нито аз, нито той. Тях може да ги разсее Конституционния съд . Той ще удържи на думата си, защото неговите избиратели очакват това от лидера си. След това тези промени ще бъдат атакувани в Конституционния съд и след това ще дойде отговор на следващия въпрос, който той постави – има ли нужда България от Велико народно събрание", коментира лидерът на ДСБ.

По думите му отношенията между ДПС и Реформаторския блок са такива, каквито винаги са били - отношения между управляващи и опозиционна партия. "Много нелепа манипулация дойде от БСП вчера, че това гласуване щяло да покаже кой е на власт и кой е в опозиция. Конституционния дебат винаги изисква гласовете и на опозицията. Конституция се променя от мнозинство, от всички политически партии. Диалогът между всички е напълно задължителен", подчерта Кънев.

"Ние имаме нужда от подкрепата на опозицията, това можеше да бъде БСП, но те проявиха безотговорност дори към собствените си избиратели, като отказаха да водят диалог, така че изборът попадна естествено върху ДПС", коментира още той.