Брюксел осветли термина "гореща точка"

Свят

24-09-2015, 16:25

Снимка:

©ЕПА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Подложените на бежански натиск държави - да реагират до края на седмицата, настоява ЕК

"Горещите точки", които засега Европейската комисия възнамерява да разкрие в Италия и Гърция при справянето с имигрантските потоци, не са центрове за задържане или подслоняване, а екипи за подкрепа, съставени от европейски институции, работещи по миграционните въпроси и граничния контрол.
Това поясни говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от кореспондента на БТА в Брюксел.


Предлагаме в съответните държави на ЕС, където ще има такива "точки", да бъдат изпратени екипи, които да работят там, където прииждат много имигранти, в сътрудничество с властите на съответната държава.
Държавите следва да имат отделни центрове за прием на имигрантите, добави говорителят. По време на оценката на молбите за убежище, мигрантите биват приемани в съответните национални центрове. Сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които следва да бъдат върнати там, откъдето са дошли, посочи Берто.


"Горещите точки" ще обработват информацията за подлежащите на разселване в ЕС 160 хиляди мигранти по квотната система на ЕК. Екипите за съдействие ще окажат незабавна помощ в най-критичната точка по веригата - местата, където поради големия брой пристигащи, най-засегнатите държави в ЕС срещат затруднения в ефективното управление, уточни по-рано тази седмица комисията.


Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от "Фронтекс", Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в Общността. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС.


Екипите за съдействие могат да работят единствено в партньорство с националните органи. Сега е от първостепенно значение държавите в ЕС, подложени на натиск, да започнат да прилагат планове за действие до края на седмицата, отбелязва ЕК. До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо, се добавя в становището.