Методи Андреев прекръсти Лукарски на ЛукаВски заради ВМЗ-Сопот

Животът

24-09-2015, 14:34

Снимка:

©Веселин Боришев

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Готов е да подкрепи евентуално искане за оставката му от страна на КТ "Подкрепа"

Депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Методи Андреев нападна остро министъра на икономиката Божидар Лукарски на нарочна пресконференция в Пловдив и обяви, че категорично ще подкрепи евентуално искане за оставката му от страна на КТ "Подкрепа", съобщи "Труд".


Поводът за гнева на бившия шеф на Комисията по досиетата срещу Лукарски е извършената от министъра на икономиката рокада в Борда на директорите на държавната оръжейница ВМЗ-Сопот на 15 септември.
Методи Андреев заяви, че има сериозни съмнения, че държавното дружество се източва в полза на частни и партийни интереси и се закани, че ще инициира масови проверки за състоянието на ВМЗ през последните 3 години.


"Оттук нататък ще наричам министъра на икономиката Лукарски ЛукаВски, който постъпи некоректно с назнаването на новия Борд на директорите на ВМЗ-Сопот", декларира Методи Андреев. Той остро разкритикува работата на последните 3 борда на директорите в оръжейницата, но капката на търпението му преляла от "безпринципното уволнение на търговския пълномощник Богдан Богданов". "Той беше човекът, изнесъл тежестта след взривовете в Иганово и синдикатите са зад него", уточни Методи Андреев "и който призова прокуратурата и МВР да излязат със становище за взривовете в Иганово".


Методи Андреев обясни, че в началото на лятото е бил поставен въпросът за приватизацията на ВМЗ-Сопот, но депутатите от ГЕРБ от Пловдивска област и синдидатите са се противопоставили категорично. "ВМЗ-Сопот винаги е било обект на политически интереси, но последните 3 борда са в рязък дисбаланс. Правителството на Орешарски назначи силно партизиран борд, начело с лидерите на БСП в Карлово и Сопот Манол Манолов и Деян Дойнов. Смяната, която направи Лукарски, не е по-различна - назначи Любомир Джапаров от РБ, който има сериозен частен бизнес, Тодор Дичев и Илиан Насков, които нямаха виждане върху производството. Новоназначеният на 15 септември тричленен борд в състав Иван Гецов, Владислав Тоцев и Любомир Джапаров пък не е добре посрещнат от синдикатите и зрее напрежение.


Над изпълнителния директор Гецов тегне съмнение, че е съпричастен с взривовете в Иганово - той е бил обект на разследване. Тоцев е постъпил на работа в Министерството на икономиката през 2012 г. като съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ, и при него има конфликт на интереси", каза още Методи Андреев. Той допълни, че отговорност за случващото се във ВМЗ вече ще носи СДС, чийто председател е Божидар Лукарски, а заместникът му е кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.


Методи Андреев припомни, че ВМЗ е подписал договор за 11 млн. долара с американска компания, като поръчката по този контракт можела да стигне 80 млн. долара и оръжейницата в Сопот да се съживи, въпреки дълговете си от 160 млн.лв. "Тези поръчки обаче възбудиха апетитите на кръгове с подобен частен бизнес и техни представители са вкарани в управата на ВМЗ", каза още депутатът.