Борисов: Не съм искал България да бъде обявявана за "гореща точка" (обновена)

Политика

24-09-2015, 13:52

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това са интерпретации, ние и сега си имаме лагери, каза премиерът

Не съм искал България да бъде обявявана за "гореща точка" за прием на бежанците, защото реално ние и в момента имаме лагерите.

Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център.


Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по повод информацията, че на Срещата на върха в Брюксел България сама е предложила да се създаде на наша територия гореща точка за бежанци, предаде нюз. бг.


Припомняме, това се разбра от пресконференция на германския канцлер Ангела Меркел тази сутрин.


Премиерът присъства на форум на тема „Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност", именно за да разясни позицията, която е заявил на вчерашната среща. Той говори от трибуната на форума, но след това не се спря за журналистически въпроси.


От изявлението му така и не стана ясно дали у нас ще се изграждат „горещи точки", както и дали това е наше предложение, както казва канцлерът Меркел.


Борисов бе категоричен обаче, че ние отдавна имаме такива центрове. Той подчерта, че ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него.


„Всеки може да интерпретира една дума, както прецени, или да започне интерпретацията от там, където реши", заяви министър-председателят по повод информацията, която излезе за неговото изявление.


Той изчете част от дългото писмо, което е получил от турския премиер Ахмед Давутоглу. Турският му колега го помолил да сподели това писмо пред ЕС.


„Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение - мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане", коментира Борисов.


На срещата на върха той извадил картата на България и казал, че ще говорят за география. Нашата сухопътна граница с Турция също не е малка и ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме, убеден е премиерът.


По повод заявеното от турския премиер, че Турция изнемогва, Борисов попита - „Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?". Той дори прогнозира, че с предстоящото лошо време тези хора (които са в Турция, б.р.) няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата.


Борисов не пропусна и друг акцент в писмото, където турският премиер излага позиция за неотблъскване на бежанци. Борисов също беше категоричен, че не би дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца.


След тези уточнения, премиерът заяви, че преди да се стигне до израза „гореща точка", имало няколко предложения, които е направил и които услужливо не се споменавали. Първото - на територията на Сирия и Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близко до родните си места и след това да се върнат там.


„Казва се, че сега било трудно и невъзможно. Защо да е - по-лесно ли е да се правят такива горещи точки на територията на ЕС?", попита Борисов.


По думите му, за всички вече е ясно, че без да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен. Премиерът констатира, че Русия се бори всячески, за да запази зоната си на влияние в Сирия.


Борисов помолил председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции за България, като дал аргумент това, че пенсията у нас е 150 евро- т.е. по 5 евро на ден.
Премиерът демонстрирал възмущението си и от това, че страната ни ще бъде глобена и българският народ ще плати за това, че се грижим за бежанците дори по-добре отколкото за българския пенсионер.


Той увери още, че максимално е защитил интереса на държавата, запазвайки и хуманността на страната ни към бежанците.


„Да направим в Сирия стабилни зони, където тези хора да стоят, да им се осигури спокойно място да живеят, докато не се реши ситуацията в Сирия", предложил вчера Борисов.


Той не пропусна да напомни, че „Господ си знае работата". Затова днес го има този форум, да кажа, отсече премиерът по повод информацията за предложението на нашата страна за създаване на „горещи точки" и която породи много въпроси.


Вицепрезидентът Маргарита Попова, която също присъстваше на форума, подкрепи Борисов. От 2013 г. България полагала огромни усилия, за да изгради прилични регистрационни центрове. Когато сутринта прочела информацията, че страната ни иска да стане гореща точка, в първия момент Попова се смутила.


След това си казала, че тези горещи точки ги имаме и сега. „Ние вече няколко години ги правим - това са регистрационните центровете в София, Пъстрогор, Харманли", поясни вицепрезидентът и допълни, че страната ни изпълнява европейските и човешките си задължения.


Премиерът бе подкрепен и от червения евродепутат Илияна Йотова, която разказа, че въпросните горещи точки всъщност представляват пунктове за регистрация на бежанците.


„Аз ви подкрепям г-н Борисов, защото преди повече от 8 месеца в ЕП и лично аз започнах темата за горещите точки", заяви Йотова и допълни, че в България има дълбоко неразбиране за това що е „гореща точка".