Белград отговори на Хърватия с ембарго

Свят

24-09-2015, 12:08

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Бежанската криза смрази отношенията между съседките

Споровете между Сърбия и Хърватия за бежанската криза доведе до икономически санкции на Белград. От днес е забранено влизането на тежкотоварни камиони и стоки от Хърватия на територията на Сърбия. Това е значително влошаване на отношенията след падането на Слободан Милошевич, подчертава уебкафе.бг.


Сръбската мярка е в отговор на хърватското решение да затвори границата, за да се спре притокът на бежанци на хърватска територия. Сръбските власти започнаха да препращат автобусите с бежанци с Хърватия, тъй като Унгария затвори общата им граница - сега там режимът е облекчен.


Загреб забрани на всички товарни автомобили, освен тези, превозващи бързо развалящи се стоки, да влизат от Сърбия и затвори седем от осемте пътни гранични пунктове. Белград твърди, че се спират не само сръбски камиони, но и леки коли и сръбски граждани.


След като в полунощ изтече крайният срок за вдигане на блокадата, Белград заяви, че няма друг избор, "освен да въведе ответни мерки".


"От този момент сръбската полиция няма да позволи влизането през границата на всяко товарно превозно средство, регистрирано в Хърватия, нито какъвто и да е транспорт за превоз на стоки, произведени в Хърватия", заяви сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович пред репортери на сръбско-хърватската граница.