Путин бил готов да удари сам "Ислямска държава"

Свят

24-09-2015, 11:50

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ако САЩ отхвърли общи действия

Руският президент Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия, ако САЩ отхвърлят неговото предложение за общи действия, съобщи снощи агенция Блумбърг, цитирана от Ройтерс.


Руски дипломатически източник е казал пред Ройтерс вчера, че Москва вижда нарастващи шансове да се постигне международно споразумение за борба срещу тероризма в Сирия и за прекратяване на кризата там, продължаваща вече пета година.


Според Блумбърг Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу ИД с Русия, Иран и сирийската армия, пише БТА. Агенцията цитира източник, близък до Кремъл, и съветник на военното министерство в Москва.


Друг източник на Блумбърг пък казал, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход, невключващ президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин е изпратил предложението си на САЩ.


Путин обаче бил разочарован от неохотата на американците да отговорят на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.