България ще отваря приемен център за регистрация на бежанци

Свят

24-09-2015, 11:03

Снимка:

©Yves Herman

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Лидерите на Евросъюза обещаха милиарди евро за най-натоварените региони

Лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) очаквано обещаха милиарди евро помощ за регионите, от които идват и през които преминават най-голям брой мигранти.


Такава декларация бе приета по време на извънредната неформална среща на европейските правителствени ръководители в Брюксел в сряда вечерта. В нея се изразява готовност да бъде приложен Плана за действие по миграцията, предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, пише медиапул.бг.


Основната цел на разписаните в него мерки е да бъдат организирани и обезпечени приемът и регистрацията на бежанците в държавите с външни граници. Планира се такъв приемен център да бъде открит и у нас, въпреки че до момента българското правителство отхвърляше този вариант.


"Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция", коментира германският канцлер Ангела Меркел след срещата.


От думите й стана ясно, че предложението в България също да има "гореща точка" е дошло от самия премиер Борисов, въпреки че досега министрите от кабинета му категорично отхвърляха тази възможност.


"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", добави Меркел.


Лидерите на ЕС планират предсрочно откриване на подобни центрове още през ноември, като в т.нар. наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут.


За тази цел ще бъдат отделени 1.3 милиона евро за още персонал на агенциите ФРОНТЕКС за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището.Европа обаче засега не възнамерява да обсъжда общи военни операции на сирийска територия, предпочитайки да се съсредоточи единствено върху контрола на бежанската вълна от Близкия Изток.


"Това е нещо различно от нашите нужди. Планът е много амбициозен, но за нас по-важно е да си сътрудничим по същинския проблем с бежанците и заплахата от нова вълна през границата", заяви председателят на Съвета на Европа Доналд Туск.


Лидерите обещаха дипломатически усилия за решаването на конфликтите в Сирия и Либия, но без конкретни ангажименти, наблягайки на водещата роля на ООН.


"С турския премиер разсъждаваме върху варианта да се създаде една зона за сигурност, в която хората да са близко до родните си места, каквото трябва да им се помага – да им се помага там. Каквото и да се полага от ЕС като усилия, тези над 10 милиона мигранти се очакват да влязат в България – двете външни граници са Гърция и България", коментира от своя страна българският премиер Бойко Борисов, призовавайки за участие в плана на Турция за 80-киломентрова буферна зона за сигурност в Северна Сирия заедно със САЩ и Русия.


Междувременно турският му колега Ахмед Давутоглу замина за Ню Йорк, за участие в сесията на общото събрание на ООН, където ще призове световните лидери да приемат сирийски бежанци.


Давутоглу изпрати писма с почти едно и също съдържание до европейските лидери във връзка с мигрантската криза. В него се отбелязва, че масовото преселение на бежанци и мигранти е глобална катастрофа, невиждана от Втората световна война насам. Според турския премиер, сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, за които са необходими ефективно сътрудничество и истинска солидарност.


Давутоглу посочва, че Турция ще продължи да следва "политика на отворени врати" спрямо сирийците, без каквато и да е дискриминация и ще спазва принципа на "неотблъскване". Към момента в Турция се подслоняват повече бежанци, от която и да е друга страна в света. Броят им надхвърля 2 милиона души, а разходите за тях са близо 8 милиарда долара.