КЕВР казва за цената на газа на 30-и

Портфейл

24-09-2015, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тогава ще стане ясно и къде поевтинява парното

На 30 септември КЕВР ще реши дали да падне цената на природния газ, което е определящо за цената на парното за последното тримесечие на годината.

Председателят на Комисията Иван Иванов обясни, че е възможно намаление на цената на софийското парно от 73.98 на 68.67 лева за мегаватчас - това предвижда предложение на експертната група към енергийния регулатор, което се обсъди на открито заседание днес.

Още шест града да плащат по-евтино, а други четири да останат със същите тарифи предлагат експертите на КЕВР. Причината за предложените по-ниски цени е намалението на цената на природния газ - основното гориво за топлофикациите.

Стана ясно, че "Булгаргаз" предлага спад на цената на газа с около 14%, а КЕВР обмисля вариант от 9,5%. Според Иванов обаче това е еквивалентно предложение, тъй като в него влиза и намаляване с 5 лева на добавката за високоефективна енергия.

Според него намаляването на цената на парното и на топлата вода в края на годината е необходим буфер на прага на новия отоплителен сезон. Няма да допуснем цената на еленергията от топлофикациите да се увеличи за битовите потребители, обеща Иванов.

По думите му сме длъжни да се предпазим от риск на покачване на цените на горивата в средата на сезона поради проблемите в Изток.

Прогнозно намаление на цените ще има в столицата, Велико Търново, Враца и Разград. Съвсем минимално обаче ще се повиши цената в Пловдив, като Иванов не представи обосновка на това.