Безработни ще получават ваучери за обучение до 1800 лв.

Портфейл

24-09-2015, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще ги дава Агенцията по заетостта по ОП" Развитие на човешките ресурси"

Безработните ще имат възможност за обучение по чужд език или професия с европейски средства по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", пише в. "Сега". Агенцията по заетостта ще раздава ваучери с номинална стойност от 70 лв. до 1800 лв. в зависимост от избрания курс и обучение. Това предвижда проектът на постановление на социалното министерство, който ще се обсъжда до края на другата седмица. Проектът предвижда ваучери и за работещи, но към момента няма схема, по която да се финансират техните обучения. От социалното министерство обясниха, че догодина не са планирани средства за обучения на работещи на принципа на предишните програми "Аз мога" и "Аз мога повече". Това бяха сред най-успешните програми през миналия програмен период. Въпреки това от министерството отговориха, че в момента се анализират ефективността и постигнатите резултати от реализираните две схеми и след това ще се разработва проект за обучения на заетите.

Ваучерите за безработните ще се раздават по две схеми, по които работодателите ще правят заявки за необходимите им кадри. По "Обучение и заетост" са заделени 50 млн. лв., с които 4440 безработни лица да придобият квалификация. По втората схема "Обучение и заетост за младите хора" са заделени 115 млн. лв. Очаква се с тях 17 250 безработни млади хора от 15 до 29 г. да се обучават, да получат квалификация или да си намерят работа след приключването на мерките.

Сумата на ваучера зависи от това за какво обучение се кандидатства. Парите и учебните часове са същите, както бяха и в програмите "Аз мога". Най-скъпият ваучер от 1800 лв. отново ще се дава за обучение за придобиване на професионална квалификация от трета степен за не по-малко от 960 учебни часа. За придобиване на втора степен от професия ще се дават 1200 лв. за 660 учебни часа. За първа степен ваучерът ще е за 600 лв. и за 300 часа. Има и ваучери за придобиване само на част от професия. Обучението за ключови компетентности ще е за чужд език, общуване на роден език, дигитална компетентност, математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите. Ще се финансират и курсове за умение за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество, културна осъзнатост и творчески изяви. Най-скъпият ваучер тук е за 700 лв.

Работодатели не са съгласни стойностите на ваучерите да останат същите, става ясно от обсъжданията в комисията към тристранката. От Асоциацията на индустриалния капитал това води до "обучение предимно на секретари, администратори, фризьори и сервитьори и няма обучения в сферата на машиностроенето, техници, фрезисти и др. Причините са ниските цени на ваучерите за по-скъпи обучения в някои икономически сфери, необходимостта от доплащане за обучението и некачественото обучение". От АИКБ предлагат ваучерите за по-скъпите обучения да са по-високи. "Държавата дава минимални средства, което не пречи да има съфинансиране от страна на работодатели или на самите лица, ползватели на услугата. Сумите за обученията не са образувани съгласно пазарния принцип, тъй като не може да има голяма разлика между парите, отделяни от държавния бюджет, и средствата по оперативната програма", казва зам.-министърът Зорница Русинова. Тя обяснява и че се търси възможност заявленията от безработните да се подават по интернет.

ДОСТАВЧИЦИ

Фирмите, които ще обучават, ще бъдат одобрени от Агенцията по заетостта. Тя ще публикува и списъка на одобрените доставчици. Те ще си получават парите до 30 дни след отчитането на средствата. В първия програмен период имаше значителни забавяния на изплащането на парите от АЗ към доставчиците, а срокът бе двоен - 60 дни.