Качват в интернет глобите с фиш

Общество

24-09-2015, 06:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще става в случай, че нарушителят не бъде открит на адрес

Глобите с електронни фишове да се качват в интернет, ако нарушителят не е открит на адреса си. Това предложение се обсъжда в работната група по изготвянето на нов Закон за движение по пътищата, съобщи в сряда шефът на Пътна полиция Бойко Рановски, цитиран от "24 часа". МВР ползва куриерски фирми, които връчват глобите на нарушителите, но половината от тях се връщат неподписани.

“Имаме проблем със събираемостта на глобите с електронни фишове и това не е тайна. 50% се връщат, защото нарушителите не са открити на адреса, глобата не им е връчена и наказателното постановление не може да влезе в сила. След това МВР изпада в омагьосан кръг. Започва процедура по издирване, разходите за която често са по-големи от санкцията”, каза Рановски. Затова предложението е след първото неуспешно търсене на нарушителя глобата му да се оповестява в интернет. Тогава ще се счита за връчена и наказателното постановление влиза в сила веднага. МВР и сега ползва интернет, за да уведомява податели на сигнали и искания, които не са открити на адресите си, за да получат отговорите си. Те обаче са сравнително малко.

Камерите на Пътна полиция хваща около 40 хил. нарушения на месец. Освен оповестяване в интернет на неоткритите на адресите им нарушители се обсъжда и драстично увеличаване на глобата за превишаване на скоростта с над 30 км, каза Рановски.

500 души са убитите на пътя до 23 септември, 6521 са ранени. В сравнение със същия период на м.г. се отчита увеличение на пътните инциденти със 149, загиналите са с 26 повече, а ранените - с 235. В 96% от катастрофите причината е нарушение на шофьора.

В сряда комисар Рановски и Сдружението “Отворена младеж” дадоха старт на кампанията “Шофирай отговорно и толерантно”. Акцентът е върху младите шофьори от 18 до 25 г. В областите София, Перник, Враца, Видин и Монтана ще има проверки на Пътна полиция, а доброволци ще раздават на шофьорите листовки с 10-те заповеди за отговорно и толеранатно поведене на пътя

 10-те заповеди за отговорно и толерантно поведение на пътя

1. Бъди концентриран през цялото време, докато шофираш!

2. Бъди спокоен зад волана, запази самообладание в рискови ситуации!

3. С усмивка дай предимство и благодари, ако за теб направят този жест!

4. Бъди толерантен към другите на пътя независимо от поведението им!

5. Не използвай клаксона и фаровете за сигнали, които биха създали напрежение в ситуацията на пътя!

6. Не престоявай и не паркирай върху пешеходните пътеки и на местата за хора с увреждания!

7. Не шофирай под влияние на алкохол, наркотици, преумора или влошено здраве!

8. Не се разсейвай с джиесем, джипиес или други съвременни устройства за комуникация!

9 Поддържай техническото състояние на автомобила заради безопасността на всички!

10. Шофирай интелигентно и не замърсявай околната среда!