Двойно повече вино от м.г. ще има в избите

Портфейл

24-09-2015, 06:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Добивите от декар грозде са средно от 600 до 800 кг,

Двойно по-богата реколта от грозде ще приберат земеделските производители, а в избите ще потече със 100 млн. литра повече българско вино. Такива са очакванията на агроминистерството и бранша след старта на гроздобера, пише в. "Труд".
"Тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 тона винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино", посочи аграрният зам.-министър Васил Грудев.
“Произведеното вино ще се окаже със 100 млн. литра повече, защото производството през миналата година бе едва 75 млн. литра заради студената и дъждовна година и лошата реколта. За сметка на това тази година ще имаме най-добра реколта от последните 30 години насам”, каза пред “Труд” Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Добивите от декар също ще се окажат двойно по-големи - средно от 600 до 800 кг, като на пазара вече могат да се намерят сортовете сандански мискет и супер ран болгар, а до края на месеца ще излезе и керацудата. В района на Поморие в момента се берат белите сортове грозде - мускат, совиньон блан и шардоне.
Всичко това ще дърпа цените надолу, а изкупуването на ранните сортове стартира от 70 стотинки за килограм, което на места е с около 10% по-ниска цена от миналата година, посочиха производителите. Големите обаче имат собствени лозя и разчитат предимно на тяхното си производство. Качеството на гроздето още се "пече", защото зависи пряко от слънцето до края на този месец. "Ако времето се задържи без валежи до края на септември, лозарите ще отчетат добри добиви и качество, тъй като захарността на гроздовата продукция ще бъде по-висока", посочиха от Националната лозаро-винарска камара. Само преди година заради дъждовното лято реколтата от грозде се оказа с доста по-ниско качество и затова властите в Европейския съюз позволиха на винарите да добавят захар.
На фона на добрите данни за реколтата от статистиката на Министерството на земеделието става ясно, че в момента 19 нови изби са в процес на изграждане. Общо в страната функционират 260 винени предприятия, като от тях 65 са на чуждестранните инвеститори.
Европари
Над 133 млн. евро до 2018 г.
Над 133 млн. евро ще могат да усвоят българските предприемачи във времето от 2014 до 2018 г. Средствата ще се разплащат по три схеми. Всяка година ще се предоставят по 25 млн. евро за засаждане на нови лозя. Други 1,5 млн. лв. са предвидени за промоция на виното ни на пазари извън Европейския съюз - Китай, Русия, САЩ. Има заделени и общо 600 000 евро за години с лоши метеорологични условия, като например градушки, довели до прибиране на реколтата на зелено, уточни още шефът на агенцията по лозата и виното Красимир Коев. За хубавите години, когато кризисните средства няма нужда да се използват, парите не се губят, а се прехвърлят в следващата година за създаването на нови лозя.
Румънци изкупуват по 25 тона дневно
Румънски търговци изкупуват по 25 тона средно на ден от десертните сортове грозде директно от лозята край пловдивското село Брестовица, разказаха местните производители. То не е за вино, а за директна консумация. Закупените количества товарят на микробуси и карат директно на пазарите в Букурещ и други големи градове оттатък Дунав.
Цената, която предлагат румънците, не е висока - от 40 до 50 евроцента за кило в зависимост от качеството. Местните обаче предпочитат да продадат гроздето си на тях, за да си спестят разходи за транспорт до борсите в Първенец, Плодовитово или Огняново.
"Всички са доволни, защото реколтата тази година е два пъти по-добра от 2014 г., когато хиляди декари лозя бяха попарени от брашнеста мана и изсъхнаха. Ако преди година едва събирахме 300-400 кила грозде от декар, сега добивът надхвърля 800 кг", твърди Рангел Портев, който гледа 40 дка лозя. Брестовичани са доволни от наплива на румънските прекупвачи, тъй като реализацията на продукцията им на родния пазар ставала все по-трудна. Вносителите на грозде от Гърция също подбивали цените и предлагали стоката си с 20 ст. по-евтино от българското - за 1,00-1,20 лв. срещу 1,20-1,40 лв. за родното.
Бартер картофи за грозде по Югозапада
Картофи за грозде при съотношение 1:1 ще разменят производители от Сапаревобанско и Дупнишко с партньори от Разложко и в района на Сандански и Петричко, споделят по селата в Кюстендилско.
Цената и на двата артикула е 60-70 ст. за килограм. Най-търсен сорт от гроздето е широка мелнишка и изобщо тези за червени вина. Сортовете мерло, мелник-55 и др. обаче са по-скъпи и тогава те се разменят срещу 1,5 кила прясно изваден картоф.
Транспортните разходи се поделят между партньорите поравно. Обикновено сделката става между едни и същи доставчици, които се познават от години и си имат пълно доверие, казват в Сапарева баня.
Кюстендилско е гроздонепроизводителен регион. Лозята в района са само 3949 декара винени сортове и едва 15 декара десертни, обявиха от областната служба "Земеделие". Нашенци разчитат повече на асмите в двора. Не са малко и такива, които си докарват грозде по полулегален начин през ГКПП-Гюешево от Македония, където цените са на половината на нашите. А сортове като цръни вранец например са супер, казват винари.
Франция краде берачи с по 50 евро на ден
Една от спънките пред събирането на реколтата тази година е, че мнозина заминават за Западна Европа. „Във Франция заплащането е към 50 евро на ден. Докато при нас в зависимост от сорта заплащането на работник варира от 18 до 30 лева", посочи пред "Труд" Росица Симеонова, председател на Бургаската лозаро-винарска камара.
Освен това новите еднодневни трудови договори, които въведе държавата в помощ на земеделските производители, не могат да се ползват. "Щом предложим на работниците от малцинствата еднодневен договор и те отказват работа, предпочитат да живеят на социални помощи", допълни Симеонова. За сметка на това обаче не липсвали набези и кражби точно от тях.