Правителството дава 5 милиона лева на артисти и музиканти за заплати

Политика

23-09-2015, 17:53

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Общата сума за сектор сценични изкуства няма да надхвърли миналогодишните разходи

След като редица театри в страната се оплакаха, че не са плащали заплати с месеци, правителство отпусна 5 млн. лв. за изплащане на възнагражденията на артистите и персонала, както и за покриване на сметките за ток и вода.


Средствата се превеждат по бюджета на Министерството на културата, съобщи правителствената информационна служба.


Парите идват от преизчисление на полагащата се субсидия от 2014 г. и през 2015 г. съгласно разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата.


Целта е осигуряване на средства за разплащане на най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуства.


От началото на годината приоритетно са се разплащали основно възнагражденията на персонала и доставките на ток, парно и горива, се казва в правителственото съобщение.


В него е посочено, че за някои от културните институти, средствата не са стигали дори за своевременно изплащане на трудовите възнаграждения.


Въпреки отпуснатите допълнително средства, в резултат от прилаганите от началото на годината рестриктивни мерки и повишения финансов контрол, общите разходи в сектор сценични изкуства и като цяло за Министерството на културата няма да надхвърлят разходите от миналата година, се казва в съобщението.