Превозвачи се жалват на премиера заради масирани проверки

Общество

23-09-2015, 13:55

Снимка:

©kamioni.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Полицията си разчиствала сметките с автомобилната агенция, гласи писмото

Най-големите фирми за товарни и автобусни превози в България са подложени от няколко седмици на масирани проверки, чиято цел е натиск и всяване на страх. Това се твърди в писмо на Националното сдружение на българските превозвачи, изпратено до премиера, вътрешния и транспортния министър, цитирано от "Труд".


Акцията е започнала след писмо на зам.-директора на главна дирекция “Криминална полиция” старши комисар Константин Димитров до шефа на автомобилната агенция Цветелин Цветанов, с което вестникът разполага. То е изпратено в края на юли и с него комисар Димитров изисква да се направят комплексни проверки на 21 фирми, чиито имена посочва.


Става въпрос за най-големите товарни и автобусни фирми у нас. Димитров не посочва каква е причината за интереса му, но изисква, ако агенцията е правила някога такива проверки, да му предостави всички документи.


Проверките според сдружението са напълно излишни, защото фирмите подлежат на редовен контрол от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Освен това са засегнати най-големите транспортни фирми у нас, които са в светлата част на икономиката, докато в същото време властите не можели да се справят с многобройните нелегални превозвачи, твърди сдружението.


От засегнатите фирми не пожелаха да коментират пред “Труд”. Техни представители обясниха, че не смеели да отправят и индивидуални жалби, защото в такива случаи веднага им пращали на инспекция контролни органи.


От дирекция “Криминална полиция” казаха пред вестника, че не става въпрос за самостоятелна акция, а за редовна практика. “Ние и друг път сме пращали до специализираните контролни органи искания за проверки на определени браншове”, казаха оттам. Комплексните проверки на фирмите наистина са тежки за тях процедури, защото се преглежда внимателно всяко превозно средство, коментираха от транспортното министерство.


“Но ние сме длъжни да правим такива проверки веднъж годишно, независимо дали полицията го иска от нас или не”, допълниха от ведомството.
Според писмото на сдружението до премиера обаче става въпрос за разчистване на сметки между полицията и автомобилната агенция, което става на гърба на цял сектор от икономиката.