Борисов: САЩ и Русия не се ли разберат за Сирия, нищо няма да се реши

Политика

23-09-2015, 10:49

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Премиерът изрази в парламента личната си подкрепа за промени в Конституцията

Бежанците са като едно цунами, вълна след вълна ще идват и всички в Брюксел го знаят, но ни събират днес да си говорим. Като всички пак знаят, че без съмнение, докато САЩ и Русия не се разберат за Сирия, няма да се реши нищо. И отивам на лидерската среща на ЕС с това неудоволствие да присъствам и да кажа това, което казвам и на вас. Заминавам с неудоволствие да похарча пари и да кажа нещо, което няма да се чуе. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който посети парламента преди началото на пленарното заседание.


"Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията", изрази надежда Борисов. Според него 180 гласа на народни представители не са сакрално число, но дават възможност за това, за което има съгласие да тръгне по бързата писта. "Дойдохме с министър Христо Иванов в парламента да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна", поясни лидерът на ГЕРБ.


Неговото мнение е, че приемането на промените биха били добър знак за партньорите в Брюксел. "Надявам се днес да съберем тези гласове. С министър Иванов още веднъж обяснихме какво целим”, каза още Борисов.


Миналата седмица Конституционния съд отхвърли питане във връзка с обсъжданите днес промени в Конституцията. По този повод Борисов каза, че "не трябва да вкарваме в случая и съдиите да се произнасят преди политиците”.


"Оптимист съм, че всички политически партии разбраха колко е важно и ще подкрепят закона за промени в Конституцията на първо четене", категоричен бе Борисов.


От своя страна правосъдният министър Христо Иванов заяви: "Имаме сигурни 160 гласа за конституционните промени, които са и минимално необходимите, за да продължи процеса. Но въпросът е да получим 180 гласа, които ще осигурят бързото му протичане с оглед да имаме резултат преди януарския доклад.


Има теми, които повдигат различни становища, специално - за разпределението на квотите. И според Иванов има различни начини да се решат тези проблеми, което може да стане между двете четения. Христо Иванов акцентира върху апела за подкрепа по принцип, което не обвързвало с конкретика законопроекта на първо четене, за да може между двете четения, с необходимото уважение към важността на проблемите, които се поставят най-ярко от АБВ, да бъде проведен разговор за различните варианти и решения. Той е в очакване на конструктивен разговор.