Вдигат пенсиите на учителите, вземат ги още от октомври

Арт и Стил

23-09-2015, 07:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преизчисляват тези на ползвалите ранно пенсиониране

Пенсиите на всички учители ще бъдат увеличени, след като от 15 август влязоха в сила част от промените в Кодекса за социално осигуряване, приети през лятото. Това съобщава в новия си брой седмичникът “Клуб 100”, цитирайки информация от НОИ.

Смятано от 15 август, ще бъдат преизчислени пенсиите на бившите учители, които са навършили вече възраст 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете. Досега те получаваха намалена пенсия пожизнено заради по-ранното си пенсиониране. Според новите текстове пенсия в намален размер те ще получават единствено до навършване на нормалната пенсионна възраст за трета категория.

Реално с промените още следващия месец бившите учители, които са навършили редовната пенсионна възраст, ще получат пълния размер на пенсията си. Останалите, които още нямат навършени 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете, ще получат увеличението си, след като ги навършат. Не е нужно хората да ходят до НОИ, увеличението ще става автоматично.

С новите текстове от пенсионната реформа бе въведен и стимул за учителите да не се пенсионират рано. Те ще получават добавка от 0,33% към пенсиите си за всеки месец, в който са останали да преподават, въпреки че са навършили възрастта за ранно пенсиониране. С промените бе заковано, че учителите могат да излязат в пенсия до 3 години по-рано от общата пенсионна възраст.

Преизчисление могат да поискат и над 50 000 души, пенсионирани от началото на 2015 г. до 15 август, обясниха от НОИ. От 15.08.2015 г. се връща отмененото през миналата година правило, че пенсиите се отпускат от датата на уволнението за пенсиониране. Изчисленията се правеха от датата на подаване на документите в НОИ и така всички оттеглили се от работа тази година всъщност не са получили пенсии за период между 2 и 6 месеца, през които са придобили право на пенсия, били са освободени от работа, но не са били подали заявлението си в НОИ.