Вътрешните министри на ЕС одобриха плана за бежанците

Свят

23-09-2015, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Никой няма право да не е съгласен”, каза люксембургският външен министър Жан Аселборн

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС одобриха плана за препразпределяне на 120 000 бежанци в рамките на съюза.
Следващите стъпки ще бъдат обсъдени на срещата на евролидерите утре, заяви комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус на пресконференцията след срещата.

Румъния, Чехия, Словакия и Унгария гласуваха против плана, а премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че няма да приеме новите квоти, предаде Би Би Си. Финландия се въздържа, а Полша, която участваше в общото изявление на Вишеградската четворка от вчера против плана, гласува „за”.

На въпрос от журналисти дали гласувалите „против” държави няма да участват в преразпределението, вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс отвърна: „Комисията направи предложение. Знаехме, че някои държави не го одобряват, но те казаха: „Нека гласуваме и ще уважим резултата от гласуването”. Това как всяка една държава е гласувала вече не е важно, защото има взето решение. И Комисията е длъжна да наложи спазването на това решение”. „Никой няма право да не е съгласен”, допълни люксембургският външен министър Жан Аселборн

Според плана на ЕК България ще трябва да приеме поне още 1600 бежанци освен 500-те, за които даде съгласие през юли.