Автобуси извозват бежанци от Одрин към вътрешността на Турция

Свят

22-09-2015, 14:25

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Сирийците скандират: "България" и "Гърция", "Искаме да си тръгваме"

Турската полиция подготви автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир, предаде БНР. Бежанците скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция".


Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин сетринта и гръмотевиците, сирийските бежанци скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: "Не ви ли е срам", "Не искаме гостоприемството ви", "Искаме да си тръгваме". Протестиращите скандираха още "България" и "Гърция".

 

Сред скандиращите "България" бе 60-годишният сирийски гражданин Исмаил Юсеф, който е завършил фармация в страната ни, преди близо 40 години. Той иска със семейството му само да преминат през България на път за Западна Европа или Канада и САЩ.


"Ние сме сирийци, които сме избягали от Сирия и преди една година и половина пристигнахме в Турция. Искаме да заминем за Гърция или за българската граница. Искаме просто да преминем през България. А крайната цел - където и които ни приемат, независимо дали е Германия, Канада, САЩ, която и да е страна", каза за БНР Юсеф.


Снощи вечерта турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин. Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, които бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция.