Вътрешните министри на ЕС обсъждат спорната квотна система

Свят

22-09-2015, 10:32

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ден преди евролидерите да намерят решението на извънредна среща

Вътрешните министри от страните членки на ЕС ще проведат извънредно заседание, на което ще се опитат да изгладят разногласията си по въпроса с мигрантските квоти ден след като Унгария даде на армията още правомощия за защита на границите й.

Министрите ще обсъдят отново спорната квотна система, според която в страните от ЕС трябва да бъдат преразпределени 120 000 бежанци, които идват от най-силно засегнатите от бежанската вълна държави - Гърция, Италия и Унгария. Тяхната втора среща идва, след като по-рано миналата седмица те не успяха да постигнат споразумение за настаняването на мигрантите.

Заседанието на вътрешните министри ще се състои ден преди насрочената извънредна среща на лидерите на държавите от ЕС в сряда, припомня БГНЕС.
В нейното навечерие генералният секретар на ООН Бан Ки-муун призова ръководителите на държавите да "покажат лидерство и съпричастие" по отношение на кризата.

Бан Ки-муун каза, че е "изключително притеснен" заради влошаващата се ситуация на фона на затворените европейски граници, липсата на подходящи места за настаняване на новодошлите и увеличаването на мерките за задържане срещу тях.


Новият гръцки премиер Алексис Ципрас от своя страна също заяви, че отговорността за тези хора трябва да бъде споделена като допълни, че "в противен случай няма смисъл да говорим за обединена Европа".


В понеделник Унгария обяви, че разширява правомощията на армията за справяне с бежанския наплив. След като затвори южната си граница със Сърбия миналата седмица и вкара в сила ново антиимиграционно законодателство, в понеделник Унгария одобри нови закони, разрешаващи на армията да участва в граничния контрол. Войниците също така ще имат правото да използват гумени куршуми, сълзотворен газ и оръдия за изстрелване на мрежи на границата "по не-смъртоносен начин, освен ако той не може да бъде избегнат".


На фона на приемането на новите закони премиерът на страната Виктор Орбан заяви, че мигрантите "опустошават" Европа като границите и начина на живот на континента са в опасност. "Те не просто чукат по вратата, те я разбиват върху нас", каза той.