Експерт: Со кротце да вкараме бежанците в православието

Общество

21-09-2015, 13:19

Снимка:

©Bulgariautre.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Държавната машина щяла да свърши другото, даде алтернатива на кризата шефът на НИМ

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров предлага алтернатива за решаване на бежанския проблем - чрез покръстване. Това е практиката през средните векове на европейските държави, включително и на България за справяне с огромните бежански вълни. На аварите, печенегите, куманите са им поставяни условия да приемат християнската вяра. След това те попадали в системата на държавата - армия, училища, обучения на български език, обясни в предаването "Здравей, България" Димитров.


После той изрази убеждението си, че част от бежанците ще приемат вярата ни. "Епископ Сионий от Троянския манастир прие бежанци. Отец Боян Саръев покръства - той покръства мюсюлмани", коментира шефът на НИМ пред Нова тв. По думите му обаче налагането на християнството трябвало да стане "со кротце, со благо, без никакъв кютек“.


По думите му почти 20-30% от мигрантите са християни, а протестантските свещеници работели активно да покръстят идващите в Западна Европа. У нас и в католическите страни това не се правело активно.


Шефът на НИМ определи като голяма и груба грешка изявленията на германския канцлер Ангела Меркел. Тя трябвало да вземе лист и молив и да направи сметката. "Не може разузнаването да не й каже, че има 160 000 човека на път“, смята директорът на НИМ.
Другото решение на бежанската вълна, според историка, е застудяването на времето, предвид дъждовния сезон, в който навлизаме.


След като разнищи бежанския проблем Димитров коментира и избягалия в неделя от зоопарка в Благоевград вълк. “Най-добрият приятел на човека след жената е кучето“, коментира историкът. Димитров обясни, че е чел много за вълците и е категорчичен, че те не нападат без причина, интелигентни животни са и не случайно кучето е произлязло именно от тях.


"Вълците са едни от най-интелигентните животни. Не случайно от тях се е родил най-добрия приятел на човека след жената - кучето", каза Димитров.