Победителят Ципрас се кълне довечера в Президентския дворец

Свят

21-09-2015, 12:56

Снимка:

©ТАСС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

СИРИЗА ще се коалира с дясната партия "Независими гърци"

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, чиято партия спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, ще се закълне като министър-председател в Президентския дворец тази вечер в 20.00 ч. местно и българско време. Новината беше обявена от самия Ципрас, съобщава държавната телевизия ЕРТ.


Бъдещият премиер ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционно правителство с дясната партия "Независими гърци”. Все още не е обявен часът на срещата. Съставът на правителството също не се разкрива.
Правителството ще положи клетва утре, допълва телевизията, цитирана от ТАСС.


На състоялите се вчера избори СИРИЗА спечели 35% от гласовете. На второ място се нареди нейният основен конкурент консервативната "Нова демокрация“ с 28,1%, следвана от неонацистите от "Златна зора” със 7,11% и ПАСОК с 6,42%.


Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, "Потами” с 3,93%, "Независими гърци” - 3,7% и Центристката партия с 3,45%.


СИРИЗА ще получи 145 места в парламента, като за мнозинство са й нужни 151. "Нова демокрация” има 75 места, "Златна зора” - 19, ПАСОК - 17, Комунистическата партия - 14, "Потами” - 11, "Независими гърци” - 10 и Центристката партия - 9.