Пристигащите на европейска територия да спазват законите й

Политика

21-09-2015, 11:07

Снимка:

©Георги Кожухаров

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Този ясен сигнал да стигне до всички, призова вицепремиер Кунева

Хуманното отношение към бежанците от страна на европейските страни означава да компенсираме със засилени мерки в сигурността и обмена на информация, както и да изпратим ясен сигнал, че хората на европейска територия трябва да спазват нашите закони и правила. Това заяви днес в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.


Сред необходимите мерки за сигурността тя очерта засилването на Фронтекс, Европол и Евроджъст, както и по-тясно сътрудничество на европейските държави и САЩ в рамките на НАТО. Кунева беше категорична, че всички страни в ЕС, през които влизат мигранти, трябва да снемат пръстовите им отпечатъци, така както прави България.


Кунева посочи още, че всяко изказване на европейски лидер, бил той Ангела Меркел или Виктор Орбан, има ефект върху целия Европейски съюз. По думите й е политически опасно разделението в Европа по темата.


По отношение на антикорупционния закон Кунева коментира като нередни аргументите на противниците на текста за това кой ще назначава директора на Бюрото. Те казват, че искат Бюрото да зависи от парламента, а не от Министерски съвет, това дълбоко ме притеснява, защото това, от което се нуждаем, е този орган да бъде напълно независим. Вицепремиерът посочи, че в работата по преработка на закона ще бъдат внесени допълнителни гаранции за независимостта на Бюрото.


Кунева за пореден път заяви, че настоява за запазването на анонимните сигнали. По думите й те дават шанс на хората от малките градове и администрацията, които се страхуват за работата си, да сигнализират за нередности и корупционно поведение на хората от властта. Тя беше категорична, че тези сигнали ще се приемат, само ако отговарят на същите изисквания за пълнота на доказателствата, както и подписаните сигнали.