СИРИЗА победи в Гърция, започват преговори за коалиционен кабинет

Свят

21-09-2015, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Павлос Павропулос ще даде върчи днес мандата за сформиране на кабинет

Според все още неокончателни резултати, гръцката крайнолява партия СИРИЗА печели проведените вчера предсрочни парламентарни избори в страната. При почти 100% от преброените бюлетини, тя печели 35,47% от гласовете, срещу 28,09% за "Нова демокрация". Това означава, че победителите ще вземат 145 места в 300-местния парламент, а вторите след тях - 75 места.

Припомняме, че и според първите exit poll резултати СИРИЗА печели. Според информация на Mega TV, бившите управляващи печелят 30-34% от гласовете. След тях се нарежда "Нова демокрация", която събира между 28,5 и 32,5% от гласовете.

Крайнодясната "Златна зора" взима 6,8%, а ПАСОК се нарежда четвърта с 5,7%. След тях са "То потами", "Независими гърци" и т.н.

Вторите и следващи exit poll резултати, не показват съществени промени. Skai TV също поставя СИРИЗА първа, като дава между 31% и 35%, докато "Нова демокрация" взима между 33% и 29%.

Общо 8 партии имат шансове да преминат 3%-та бариера и да имат свои представители в следващия парламент. Сред тях обаче няма да се наредят отцепилите се от СИРИЗА и сформирали "Народно единство". Лидерът им Панайотис Лафазанис заяви, че борбата продължава. "Загубихме битката, но не и войната", убеден е той.

Финансовият министър Евклид Цакалотос заяви още след първите съобщени резултати, че по всичко личи, че СИРИЗА ще е първа сила.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че това е победа на хората и "ни чака много работа".

От "Нова демокрация" коментираха, че за тях exit poll не са окончателни резултати и ще чакат официалните данни, но след първите огласени резултати от преброяването на гласовете, лидерът на партията Евангелос Меймаракис призна поражението и поздрави СИРИЗА с победата.

"Гардиън" публикува снимки, на които се виждат съмишленици на СИРИЗА, които празнуват победата.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че това е една важна победа за Гърция и Европа. По думите му, Европа трябва да се вслуша в гръцкото послание. Това заяви френският държавен глава по време на посещението си в Мароко и обяви, че в скоро време може да се посети Гърция.

Лидерът на еврогрупата Йерун Дейселблум също честити победата и пожела на Гърция стабилно правителство.

Така представени резултатите почти не се различават от предварителните данни, които бяха съобщени по-рано днес.

Изборният ден започна в 7 часа сутринта и приключи в 19 часа тази вечер. Активността е около 60%, рекордно ниска за гръцки избори, което също бе коментирано от наблюдатели като знак за умора у избирателя след непрекъснатото гласуване в последно време.

Около 38% подкрепа са необходими на партия, за да си гарантира мнозинство в 300-местния парламент. Партията, получила най-много гласове, получава бонус от 50 места в парламента.

Изглежда, че нито една от партиите няма да спечели нужното мнозинство и ще се наложи съставяне на коалиционен кабинет, каквито бяха очакванията и след проучванията на общественото мнение преди вота.

Президентът Павлос Павропулос ще даде мандат за сформиране на кабинет на спечелила най-много гласове политическа сила и тя ще има на разположение 72 часа да направи това. Очаква се още днес на Ципрас да бъде връчен мандат.

Лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос вече обяви, че е готов да преговаря за коалиция със СИРИЗА и че разговорите започват още днес.

Това са третите избори, които страната провежда тази година. Припромняме, че на 20 август Ципрас подаде оставка и никоя от партиите, на които президентът връчи мандат след това, не успя да състави кабинет.