Сълзотворен газ срещу мигрантите на хърватско-словенската граница

Свят

19-09-2015, 09:30

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това направи словенската полиция, за да отблъсне няколкостотин души, опитващи се да влязат в страната

Хърватия превози стотици мигранти с автобуси до границата си с Унгария, а словенската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне няколкостотин души, опитващи се да влязат в страната, съобщава Агенция „Франс прес".

Будапеща обяви, че повече от 4400 души са преминали от Хърватия за 24 часа, преди да затвори последната отсечка от границата с нова бодлива тел в полунощ. Словения обяви, че обмисля коридори за бежанците през територията си и може да приеме до 10 000 бежанци.

По-рано Хърватия обяви, че капацитетът й е изчерпан, след като над 17 000 души пристигнаха на нейна територия в последните два дни. Затова започна да насочва потока към Унгария, която обеща да защитава границите си от наплива.

Този ход предизвика дипломатически скандал между съседите Будапеща и Загреб.

По-късно напрежението ескалира при КПП „Хармица" на словенската граница с Хърватия, след като бежанците започнали масово да се струпват, след като железопътните услуги били преустановени от Любляна.

Полицията използвала сълзотворен газ, за да спре няколкото стотици мигранти, някои от тях с деца, които напирали срещу полицейския кордон на моста на границата.

„Просто искам да мина границата", казва на КПП „Хармица" млад сирийски студент, носещ черна тениска на „Айрън Мейдън".

Сблъсъците възникнаха, малко след като словенският премиер Миро Церар каза, че малката алпийска страна може да обмисли създаването на коридор за бежанците, чакащи да достигнат до Северна Европа, ако те продължават да пристигат на големи групи.

Словенският посланик в Германия междувременно каза, че страната може да приеме до 10 000 бежанци.