Дроновете влизат в битка с мафията

Крими

19-09-2015, 09:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На всеки 2 часа се краде по една кола

МВР ще бори престъпността, било тя тежка организирана или битова с дронове. Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутат,пише в."Монитор"
„Използването на безпилотни летателни апарати, като дронове, които осъществяват видеонаблюдение в реално време ще окаже положително влияние на работата на полицейските органи по разкриване на престъпления, ще има и превантивна функция”, казва Бъчварова.
Към момента обаче МВР има право по закон да използва единствено хеликоптери “за изпълнение на задачи от въздух”. От коментара на вицепремиера може да се заключи, че въвеждането на безпилотните устройства с камери в полицейския арсенал е въпрос на политическо решение, а вземането му е изглежда трудно
Бъчварова уточнява, че до момента възможността за използването на дронове за борба с престъпността не е обсъждана в работни групи, както и не е изготвяна промяна на нормативната уредба в тази посока. В същото време обаче, вицепремиерът допълва, че „при наличие на текст в закон, МВР има готовност да изготви подзаконов нормативен акт, в който да бъдат посочени реда и условията за употребата им”. От отговора на министъра става ясно, че ако депутатите проявят инициативата, то в МВР няма да имат нищо против да ползват и дронове при изпълнение на задълженията си.
Бъчварова до депутатите става ясно още, че близо 400 коли се крадат у нас всеки месец. Само за първите седем месеца на 2015 г. са регистрирани 2696 посегателства върху возила. Статистиката е категорична, че ако темпото на кражби на автомобили се запази, то през 2015 г. ще е налице ръст от поне 30% на този вид престъпления. Справка в статистическите данни на МВР показва, че за цялата 2014 г. са регистрирани 3198 кражби на коли. За 2013 г.
Над половината от кражбите на коли се извършват в София. Вторият град по интензитет на този вид престъпност е Варна. За първите седем месеца на 2015 г. от издирване са снети общо 707 автомобила, допълва вътрешният министър, цитирана от БГНЕС. Бъчварова обаче изрично уточнява, че това не означава върнати на собствениците возила.