Кери: Вашингтон е подготвен за преговори с Москва за Сирия

Свят

18-09-2015, 17:54

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

И руското външно министерство обяви такава готовност

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че Вашингтон е подготвен да проведе военни преговори с Русия относно ситуацията в Сирия, цитиран от "Ню Йорк таймс".


Преди два дни Кери разкри, че Русия предлага преговори със САЩ за Сирия, а вчера Белият дом обяви, че е открит за ограничени разговори с Москва след разпространяваната информация, че има руски войници и оръжие в Сирия, припомня нюз.бг.


Говорителят на Белия дом Джош Ърнест изтъкна, че администрацията на президента Барак Обама е готова да проведе "тактически, практически дискусии" за операциите в Сирия и борбата срещу "Ислямска държава". Коментарът е сигнал, че Вашингтон няма да пропусне възможността да преговаря с Русия след охладените отношения заради руските действия в Украйна и Сирия.


"Президентът вярва, че военните разговори са следващата важна стъпка. Мисля, че, надявам се, че ще се проведат много скоро", каза Кери.


Според него първоначалната цел на разговорите с Москва е да помогнат за уточняване на някои различни позиции и разглеждане на следващите стъпки в Сирия.


По думите му администрацията на Обама няма да промени основните си цели в Сирия: победа над "Ислямска държава" и политическо разрешаване на конфликта в близкоизточната държава.


Макар че администрацията отдавна поддържа позиция, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да напусне поста, за да се разреши кризата, Кери изглежда допуска вероятността Асад да остане на власт краткосрочно.


Нашият фокус остава унищожаване на "Ислямска държава" и политическо уреждане на ситуацията в Сирия, но ние вярваме, че това не може да бъде постигнато с дългосрочно присъствие на Асад. Разглеждаме начини, при които да се намери обща основа, каза още той.


Кери изрази позицията на САЩ в началото на среща с външния министър на Обединените арабски емирства в Лондон. Утре Кери планира среща с външния министър на Великобритания Филип Хамънд, а в неделя ще пътува до Германия, където ще бъде обсъдена кризата с бежанците в Европа и ситуацията в Сирия.


Пентагонът ще води преговорите, но не е ясно на какво ниво, къде и кога ще започнат.
Междувременно руското външно министерство обяви, че e готово да започне преговори със САЩ.


"Никога не сме отказвали диалог със САЩ", каза говорителят на ведомството Мария Захарова, допълвайки: "Ние сме открити по всички проблеми от взаимен интерес, включително Сирия".