Местан: Европа ще завърши нов университет по политика

Политика

18-09-2015, 14:47

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

ДПС е домакин на форум на ЛИБСЕЕН - Либералната мрежа на Югоизточна Европа

Бежанската криза свари Европа неподготвена, тя няма модел за решаване на етническите въпроси и за посрещане на подобни бежански вълни. Но заедно с кризисните параметри на хуманитарната катастрофа сме свидетели и на едно, макар и принудително, взаимно цивилизационно проникване, на наложен от трагични обстоятелства цивилизационно обмен. Това ще принуди Европа да "завърши" нов "университет" по политика. Както са казали китайците, кризата е шанс. Това е шансът на Европа да осмисли по нов начин мултикултурната среда като естествено състояние на XXI век.


Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на форум "Либерализмът - качествено нов фактор за европейската интеграция", който се провежда в София днес, предаде "24 часа". ДПС е домакин на лидерска среща на ЛИБСЕЕН - Либералната мрежа на Югоизточна Европа, в която участва и председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън.


В момента сме свидетели на процеси на взаимно цивилизационно и културно взаимодействие, които не могат да бъдат спрени нито с телени мрежи, нито с нови Берлински стени, смята Местан.


ЕС не бе подготвен, бе изненадан от явлението Арабска пролет и не реагира правилно, заяви и Уотсън. Сполед него сега Европа трябва да свърши 2 неща: да направи отчетлив план за членството на държавите от Балканите след падането на 5-годишния мораториум и ако тези страни помогнат за бежанците, те да бъдат приети за членки.


Нова концепция за Западните Балкани и Югоизточна Европа ще помогне за решаване на кризата, включи се и Местан. Времето налага да се преосмисли мораториума на Юнкер, защото днешна Европа стъпва на основите на либерализма, допълни той.


На въпрос за отношенията на ЕС с Турция Уотсън каза, че Европейските демокрации трябва да я приветстват и да работят с Турция за стабилизация на ситуацията там.
Не съм убеден обаче, че сме готови да работим с Русия - тя трябва да се изтегли от Украйна, а ЕС не бива да използва сила, а със санкции да постигне това, каза шефът на АЛДЕ.


Затворен в себе си, ЕС е много по-нестабилен и ще бъде подложен на много повече рискове от един разширен и пъстър ЕС, допълни Местан. Турция е буферна зона между ЕС и кризисния регион и продължаващият диалог ще бъде генератор за стабилност и за ЕС, допълни той.


Президентът на Либералния Интернационал Жули Миновес пък лансира тезата, че бежанците са шанс за Европа, защото са "нова кръв и нови идеи". Не искаме да станем музей на света, нали, разсмя залата той.