Хиляди руснаци воюват в армията на ИД

Свят

18-09-2015, 10:42

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Вербувани са главно в отдалечени села и аули

Около 2,5 хиляди руснаци и 7 хиляди граждани на други страни от Общността на независимите държави участват във въоръжени сблъсъци в Сирия на страната на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Това заяви по руско радио Елена Сутормина, председателка на комисията за развитие на обществената дипломация и подкрепа на съотечествениците в чужбина на Обществената палата на Руската федерация, предаде ТАСС, цитиран от БТА.


Сутормина уточни, че съобщените по-рано от Мариана Кочубей от Националния антитерористичен комитет данни, че в Сирия на страната на джихадистите се бият от 800 до 1,5 хиляди руски граждани, 170 от които са загинали, са за 2014 г.


Хората, които вербуват бойци за ИД, се насочват по-специално към отдалечени "села и аули, където младежите нямат перспективи", каза Елена Сутормина.


Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев съобщи, че по данни на ведомството руските граждани, сражаващи се в редовете на "Ислямска държава", са 1800 и във връзка с това са образувани 447 наказателни производства.


ИД е забранена в Русия като терористична организация.