Управата на БНБ е взела 1 млн.лв. възнаграждения за м.г.

Общество

18-09-2015, 09:44

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според депутата от РБ М. Димитров заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти тази на председателя на парламента

През 2014 г.  управата на Българска народна банка (БНБ) е взела близо 1 млн. лева като възнаграждения, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред Нова телевизия.
Бонуси в размер на 557 000 лева са раздадени за първите шест месеца на миналата година, като сумата е намалява до 440 000 лева през второто полугодие, след като Корпоративна търговска банка (КТБ) беше поставена под особено надзор.
"Но ние не знаем как са разпределени тези пари за първото полугодие. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.... След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло", коментира Димитров.
На въпрос кой е контролиращият орган на тези бонуси, депутатът от Реформаторския блок заяви, че това е Сметната палата.
"Засега не ни отговарят на въпроса каква е заплатата на Иван  Искров. На 16 септември 2015 г. питахме БНБ какви са заплатите. Те ни отговориха, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало такова съгласие. А разликата между старото и ново ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация", добави Димитров.
В началото на август Реформаторският блок поиска Върховният административен съд (ВАС) да задължи новия управител на БНБ Димитър Радев да разкрие каква заплата е получавал предшественикът му Иван Искров.
Месец по-рано независимият депутат (някогашен член на Патриотичния фронт)Велизар Енчев обяви, че Иван Искров е получавал 45 000 лв. на месец, докато е бил управител на БНБ. Възнагражденията в държавната банка не са обществено достъпна информация и скоро след избора на Димитър Радев за гуверньор Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че той е изразил воля това да се промени. Скоро след заявката Радев оповести и публично каква заплата ще получава  - 15 368 лева месечно, като подуправителите ше взимат по 13 173 лв., а другите членове на управителния съвет- по 4 391 лв.
"Това, което ни отговориха е, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет - 3 500 лв., не знаем за бонуси", каза Димитров.
"След като заведохме дело за достъп до информация, получихме писмо от БНБ. За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров."
Димитров поясни, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти тази на председателя на Народното събрание, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.
"Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) също не са ни дали никакъв отговор. Оттам не ни дават отговор за бонусите, защото това били лични данни. Само че, ако ни ги дадат по категории, това престава да бъдат лични данни", поясни Мартин Димитров.