Цунами последва мощното земетресение в Чили

Свят

17-09-2015, 13:35

Снимка:

©ЕПА

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Евакуират 1 милион души, засега жертвите са пет

Мощно земетресение с магнитуд от 8.3 по Рихтер удари Чили, а след това вълни - цунами наводниха няколко крайбрежни града на страната. Чилийското правителство нареди спешна евакуация на живеещите по високите планински места и по крайбрежието, предадоха световните агенции.

Очаква се да бъдат преместени около 1 милион души. Има и издадено предупреждение за опасност от цунами по цялото крайбрежие на Чили.

Засега властите съобщават за петима загинали, но се очаква броят да се увеличи. Три от жертвите са починали от инфаркт, други двама са затрупани от отломки и камъни. Регистрирани са и над 10 силни затихващи труса.

Епицентърът на земетресението е на 42 км от град Канела Баха, на дълбочина от 11 км. Настанала е паника, хората масово са започнали на бягат извън сградите. Съобщава се за прекъснати телекомуникационни връзки и водоснабдяване.

Очевидци разказват, че трусът е бил толкова силен, че е усетен в другата страна на континента - в столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Това най-силното земетресение в страната през последните пет години. Преди пет години земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер и последвало цунами отнеха живота на над 500 души.