Бъчварова: И за ръководни служители на МВР прилагаме закона без колебание

Политика

17-09-2015, 10:46

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Да не изтеризираме бежанския проблем у нас, призова вицепремиерът

Арестуваните полицейски шефове в Първомай и Асеновград са злоупотребили със служебно положение. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Те са били разследвани заради няколко сигнала, получени от различни източници.


"Нямаме никакви колебания дори тогава, когато става въпрос за наши служители, дори тогава, когато става въпрос за служители на ръководни постове, да приложим закона", отсече Бъчварова.


На въпрос дали още четирима души са задържани или са разпитвани по образуваните две досъдебни производства, министърът каза, че каквато и цифра да посочи към момента, може да се окаже невярна. "Има доста хора, които се разпитват към момента и ще бъде установено каква е тяхната съпричастност", каза министърът.


"За последното денонощие мигрантите, които са искали да преминат у нас, са под 100. Но има дни, в които 400-500 са задържани на границата. Имаме силен контрол на нашите граници", каза Бъчварова по темата за бежанската криза.


Тя поясни, че влезлите на наша територия мигранти биват отвеждани в регистрационните центрове и там се установява тяхната самоличност: "Има такива, на които са издадени постановления за връщане. Други не получават бежански статут. Има и такива, които не са допуснати на наша територия".


По думите й след две години Турция трябва да одобри Споразумението за реадмисия и тогава ще можем да връщаме бежанците, преминали през турската ни граница. Засега, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук.


"Не трябва да истеризираме толкова много тази ситуация", заяви Бъчварова. "Вече има решение за разпределянето на 40 000 бежанци. От тях 500 ще дойдат в България", заяви Бъчварова по повод квотите за прием в Евросъюза, като допълни, че тепърва трябва да се вземе решение за разпределянето на още 120 000 бежанци.


"Страната ни е представила своите изисквания за мигрантите, които ще дойдат у нас - да има баланс, да бъдат основно семейства, да идват предимно от Сирия", подчерта тя.