Десните държавни ръководители се срещат с Юнкер и Туск в Мадрид

Политика

17-09-2015, 07:29

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 21-и 22-и окт. в Испания се провежда конгресът на ЕНП

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на върха на десните държавни ръководители и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск в Мадрид. На 21 и 22 октомври в Испания се провежда конгресът на ЕНП. Миграцията и борбата с тероризма, външната политика на ЕС, икономическият растеж, изменението на климата и на партньорството между Европа и Съединените щати са темите в лидерските панели. Своеобразен домакин на форума очаквано е испанският премиер Мариано Рахой.

От ЕНП отбелязват, че "поканените държавни глави са немският канцлер Ангела Меркел, Клаус Йоханис (Румъния), Бойко Борисов (България), Виктор Орбан (Унгария), Ева Копач (Полша), Лаймдота Страуюма (Латвия), Енда Кени (Ирландия), Педру Пасуш Коелю (Португалия) и Никос Анастасиадис (Кипър)". Над 2000 представители от 40 държави ще вземат участие в конгреса на ЕНП. Най-висшият форум на ЕНП ще избере председателство на Съвета, включително и председател, негови заместници, ковчежник и генерален секретар, пише "Стандарт".

Според запознати, сегашният президент Жозеф Дол е фаворит на делегациите от отделните държави. А ГЕРБ е била една от първите партии, декларирала подкрепа за нов мандат на Дол. Очаквано, българската делегация се води от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещата на държавните ръководители ще бъде във втория ден на форума в Мадрид, става ясно от програмата на конгреса. В рамките на форума ще заседава и представителството на центъра за европейски изследвания "Мартенс".