НПО признаха безсилието си да контролират прозрачността на вота

Най-доброто от печата

17-09-2015, 06:33

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът си осигури двуседмичен комфорт за изборната кампания

Изборният кодекс не позволява на гражданските сдружения да контролират ефективно прозрачността на предстоящия местен вот. Това признание направиха вчера от асоциация "Прозрачност без граници", Института за развитие на публичната среда, Българското сдружение за честни избори и граждански права - национална асоциация и Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ), които подписаха меморандум за партньорство със Сметната палата по време на изборите и на референдума на 25 октомври. Всички те смятат, че политическата класа е заложила огромни капани при наблюдение кога партиите и коалициите използват нерегламентирано финансиране и кога влизат в тайни споразумения с медии. "Един от най-големите проблеми е, че глобите за неизпълнението на закона са смешно ниски", коментира шефът на сдружението за честни избори Пройчо Караиванов. Той напомни, че ако партия не подаде отчет за направените разходи, санкцията е между 5000 и 10 000 лв. Ако упълномощено лице възпрепятства одитирането на политическата сила пък, глобата е от 1000 до 2000 лв. "На фона на милионните субсидии, които парламентарните сили получават, става дума за капка в морето", констатира Караиванов. Според него формациите, които имат намерение да купуват гласове на този вот, вече изцяло са готови с методите за манипулация. "Никога досега не е имало толкова масова тишина, на каквато сме свидетели в момента. За мен, който следя избори от 25 г., това е ясен знак, че вече всичко е уговорено, разпределено и продадено. Трябва да се подпишат меморандуми и с МВР, с прокуратурата, с още министерства", допълни той.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда друг проблем е практиката медии да не публикуват тарифите си на видно място и да не обявят при какви условия подписват договори с участниците във вота. А по закон тази информация също трябва да е публична. "В миналата кампания определени медии отказаха да спазят изискванията на закона", поясни тя. "Много материали излязоха под общото наименование "Избори 2014" и не стана ясно кои от тях са платени и кои са редакционно съдържание", допълни Цонева.

ПРЕДИЗБОРНО

Парламентът няма да работи от 14 до 25 октомври, за да може депутатите да помагат при агитацията за местните избори, реши НС. В работните му дни от 16 септември до 9 октомври заседанията ще бъдат с два часа по-дълги от обикновено, т.е. до 16 ч. Засилената работа ще трябва да компенсира неочакваната ваканция. "След седмица стартира предизборната кампания. Винаги в подобна ситуация пред НС възниква въпросът как да бъде организирана неговата работа така, че да не се спъва законодателният процес. Парламентарно представените партии сме упреквани, че използваме трибуната и кулоарите за предизборна агитация", обясни шефът на НС Цецка Цачева.