Днес стартира Европейската седмица на мобилността

Животът

16-09-2015, 10:26

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата е „Избери. Промени. Комбинирай.“

Днес стартира Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Нейната цел е да насърчи местните власти да въведат и популяризират мерки за устойчив транспорт и да приканят обществеността да се възползва от „Град без автомобили!“ на 22 септември.

РИОСВ – Велико Търново ще отбележи седмицата и Международния ден за защита на озоновия слой с презентация пред студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на 16 септември от 13 ч. в информационния център на инспекцията.

Всеки град може да се присъедини към инициативата като регистрира своите дейности на официалния сайт на ЕК. Общините Велико Търново и  Горна Оряховица вече са заявили своето участие.

Тази година темата на Европейската седмицата на мобилността е „Избери. Промени. Комбинирай“. „Поставя се силен акцент върху промяната на навиците ни, като избираме по-устойчиви начини на придвижване – като колоездене, ходене пеша, използване на градски транспорт, както и комбинирането им в едно пътуване. Това ще помогне да направим нашите градове по-чисти, по-тихи, по-безопасни, с по-малко задръствания и по-добри за живеене“, коментира Виолета Булц, Европейски комисар по транспорта.