РБ: Горанов да се откаже от "ексцентричните" си идеи

Политика

16-09-2015, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Критики е отнесла идеята за данък общ доход за общините

Парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патритотичния фронт и АБВ са се срещнали тази вечер с финансовия министър Владислав Горанов, съобщава "Дневник" като се позава на информация от депутати. За сбирката потвърди и съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев във "Фейсбук" профила си, където написа, че се е провела първа среща на мнозинството‬ за данъчна политика.

"По-ексцентрични идеи не срещат подкрепа. Благодаря на Горанов за конструктивния тон", пише още Кънев и в коментар уточнява, че става дума за идеята за данък общ доход за общините. "Ексцентрично е общините да определят републикански данъци, да", отговоря той. Идеята на финансовото министерство е всяка община да определи дали да събира от 0 до 2% данък общ доход, но държавата да продължи да събира 10% плосък данък. Така на практика налогът би могъл да стигне до 12 процентни пункта.

По информация на "Дневник" критики е отнесла и идеята фирмите да отчитат пред данъчните всички свои стоки над 700 лева, което на практика включва смартфони, лаптопи и други. Обсъдена е и цялата бюджетна рамка за следващата година.

"Предстоят още срещи и разговори, всички са наясно, че мнозинството трябва да е единно за данъците и бюджета, като разумен коректив на Министерството на финансите", обещава Кънев.