Прокуратурата ще атакува оправдаването на Цветанов

Общество

16-09-2015, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цветанов бе оправдан след като ВКС върна делото на друг състав на САС

Прокуратурата със сигурност ще протестира оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от държавното обвинение, пише в. "Сега". Апелативният съд го обяви за невинен по делото за "Шестте НЕ!!!". По този процес Цветанов е обвиняем, че като вътрешен министър е отказал да приложи специални разузнавателни средства (СРС) срещу бившия шеф на БОП-а във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души. На първа и втора инстанция той бе осъден на 4 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд и Цветанов бе напълно оправдан.

"Много бързо се забрави, че срещу Цветан Цветанов имаше три наказателни производства, но докато беше впрегнат целият репресивен ресурс на държавата, той като шеф на предизборния щаб на своята партия спечели три избора. Всички производства едно след друго катастрофираха в съда и завършиха с оправдателни присъди", заяви пред Нова телевизия адвокатът му Менко Менков. Той отрече да има някаква връзка между оправдателната присъда и идването на власт на втория кабинет "Борисов". Менков заяви, че втората осъдителна присъда на Цветанов е от февруари, когато правителството вече бе на власт.

Срещу Цветанов има още едно дело - за неправомерно изплащане на обезщетение при пенсионирането на Тодоров. Прокуратурата твърди, че по този начин бюджетът е бил ощетен с 50 хил. лв. По това дело Цветанов бе оправдан на първа инстанция.

Бившият министър имаше обвинения и за незаконно прилагане на СРС-та. Прокуратурата обаче оттегли обвиненията, защото бе направена промяна в НК, според която престъплението, за което бе обвинен, се наказва само по време на война.