Унгария обяви извънредно положение заради бежанците

Свят

16-09-2015, 06:24

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От януари до края на август в Европа са влезли над 500 000 мигранти

Унгария обяви извънредно положение в двата южни региона на границата със Сърбия, която официално вече е затворена с ограда заради бежанския наплив, предаде Би Би Си. Мярката позволява там да бъде пратена армията, ако парламентът разреши, което може да стане следващата седмица. Освен това вчера влезе в сила новото законодателство, което предвижда затвор до 3 години при нелегално преминаване. Първите 155 души, повечето от които рязали телта на браздата, вече са арестувани и ги чака съд. В последния свободен ден - понеделник, 9380 души преминали в Унгария, където от 1 януари влезли 200 хил. мигранти.
Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за бежанците, обяви, че ситуацията на границата се усложнява. Той посочи, че само за ден в Сърбия са влезли 4000 мигранти, а от Македония идват още.
Вулин заяви, че няма да се използва сила срещу бежанците. Над 1000 от тях спретнаха импровизиран протест пред затворения пункт "Хоргош 1", като седнаха на шосето и обявиха, че започват гладна стачка. "Ще чакаме, докато отворят границата", заяви една жена. На близкия "Хоргош 1" пък опънаха палатков лагер.
В същото време Будапеща обяви, че планира ограда и по границата с Румъния, която се възмути от "нечестния" жест между партньори в ЕС
Заради ставащото Хърватия изрази опасения, че бежанците може да се насочат към нея. Страната, която има 325 км граница със Сърбия, е разположила 6000 гранични полицаи. Загреб неотдавна обяви, че разполага с възможности за 3000 мигранти. Словения има същите опасения и трескаво оборудва помещения за настаняване на мигранти.
Въпреки въведения в неделя вечерта граничен контрол в Германия, до вчера на обед в Бавария бяха влезли 2000 бежанци
Европейската гранична агенция „Фронтекс” съобщи, че от януари до края на август в Европа са влезли над 500 000 мигранти, докато за цялата 2014-а са били 280 000. Само през август в Гърция са влезли 88 000.