Владимир Путин обсъди гей правата с Елтън Джон по телефона

Свят

15-09-2015, 17:33

Снимка:

uk.news.yahoo.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Президентът звъннал на музиканта, след негово изявление по Би Би Си

Руският президент Владимир Путин и сър Елтън Джон са обсъдили правата на гейовете и лесбийките в телефонен разговор. Това става ясно от пост на британския певец и композитор в Instagram, цитиран от нюз. бг. Той благодари на Путин за обаждането.
Сър Елтън Джон очаква среща лице в лице с руския държавен глава, за да обсъдят правата на гейовете в Русия.

Повод за телефонното обаждане е заявеното преди няколко дни желание от страна на певеца за среща с Путин, за да обсъдят, по думите му "нелепото" отношение на руския президент към правата на гейовете.

В доклад на "Хюман Райтс Уотч" миналата година бе посочено, че в Русия се е влошила превенцията и преследването на хомофобското насилие на фона на увеличилите се нападения срещу малцинствата.

Пред Би Би Си сър Елтън Джон заяви, че би приветствал разговори с Путин, въпреки че той "може да ми се изсмее зад гърба...и да ме нарече абсолютен идиот".

Музикантът бе в Украйна, където се срещна с президента Петро Порошенко и призова страната да даде по-силна подкрепа за лесбийките, гейовете, бисексуалното и транссексуланото общество.

Сър Елтън Джон също се е срещнал с бизнес лидери и ги призовал да върнат обратно на работа хората с подобна сексуална ориентация.

Съседът на Украйна - Русия, през юни 2013 г. прие закон, който преследва лица, които насърчават "хомосексуално поведение между непълнолетни".

Музикантът критикува този ход и коментарите на Путин от миналата година, че гейовете взимат на прицел деца. "Остави ме на мира", заяви сър Елтън. "Ти си президент на Русия и ходиш и говориш глупави неща като това", заяви още той.
Певецът посочи, че отношението на руския президент към гейовете е било "изолирано и предубедено", "нелепо".

"Бих се радвал да се срещна с него. Той може да се изсмее зад гърба ми, когато затвори вратата и да ме нарече абсолютен идиот, но най-малкото ще мога да мисля, че имам съвест и да кажа, че съм опитал", допълни музикантът пред Би Би Си преди няколко дни.