На добър час за 2000 български ученици в САЩ и Канада

Политика

15-09-2015, 13:06

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Нашата държава им осигурява $700 хиляди за новата школска година

Първият училищен звънец удари и в 32 български училища в САЩ и Канада. Те обединяват около 2000 ученици.


За една година броят на децата има малко завишение, а учебните заведения са се увеличили с едно. Чикаго все още е най-големият български емигрантски център, както и градът с най-много български училища зад граница - 10. В предградието Ел Гроув вилидж се намира най-голямото неделно училище - “Малко българско училище". В първия учебен ден над 400 деца прекрачиха неговия праг, предаде БНТ.


С по-малко ученици, но с 10-годишна история и вече утвърдени традиции е Българският учебен център “Знание” в Чикаго с директор Лили Паслиева. И тя посрещна своите ученици с: "Добре дошли и на добър час!"
От няколко години българската държава финансира училищата ни зад граница, което разшири техния брой, но все още учениците, обхванати в тях, са малко, на фона на огромния брой емигранти.

 

Само в Чикаго живеят близо 200 000 българи, а учениците в българските школа са едва около 1000. За новата учебна година българската държава осигурява за обучението на българчетата в САЩ и Канада 1,2 милиона лева, или около 700 000 долара. За всяко от учебните заведения ще има по 20 000 лева за общи разходи и още по 320 лева за дете.