Комисар Шефчович: България ще е добре с три източника на газ

Политика

15-09-2015, 12:44

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Зам. председателят на ЕК участва във форум у нас за ползите от енергийния съюз

България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България. Това каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ще представи в София днес в присъствието на премиера Борисов ползите, които общият енергиен съюз ще донесе на страната и региона на Югоизточна Европа.


Той увери, че ще представи днес на енергиен форум заключенията и оценката на напредъка ни. "Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Разбира се, ще говорим и за това какво трябва да се прави тази и следващата година”, уточни той. "Особено след научените уроци от Южен поток и след като събрахме през февруари всички страни-членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си.


Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците. Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва Каспийски газ до Европа, върви твърде добре и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020.


Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още едни източник на газ за България. Мисля, че е много важно да гледаме на ситуацията от гледна точка на това как можем да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честна цена и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност, отколкото днес”, каза Шефчович.


На въпрос дали България консултира с Европейската комисия стъпките си, свързани с Южен поток, той заяви, че "ние сме в постоянен контакт с нашите български партньори. Ще си спомните, че имаше визита на премиера Борисов, много интензивни разговори с Жан-Клод Юнкер, имахме няколко срещи с вицепремиера Дончев, в чести контакти сме с министъра на енергетиката. Искам да подчертая колко добре се представи България на последната среща в Дубровник.


Страната дойде с проекти, които наистина ще допринесат за по-добра взаимосвързаност на мрежите, дойдоха с конкретни планове. Много очаквам срещата с министър Петкова, за да обсъдим как да напредваме с проектите, които са получили първоначално финансиране от Европейския съюз, как можем да се възползваме от инвестиционния план на Юнкер, за да добавим още пари в развитието на тази необходима инфраструктура”.


За резултатите от преговори с Русия и Украйна за разрешаване на газовия спор помежду им комисарят изрази увереност, че може да бъдат преодолени различията. "Мисля, че и Русия, и Украйна, признават ролята си за осигуряване на сигурно снабдяване и сигурен транзит на природен газ към Европа. Този тристранен формат на преговорите е успешен. Миналата зима успяхме да избегнем газова драма, ще направя всичко възможно да направим това и за следващата зима.


Сега разменяме версиите на възможен текст, който се надявам да одобрим. След като постигнем тристранно споразумение как да се доставя газ, на каква цена, в какъв срок, това ще бъде много окуражаващ сигнал за европейските клиенти и за Европа като цяло. От тази гледна точка не би трябвало да очакваме някакви неприятни изненади”, каза Шефчович.