Експерт: След XII клас младите бягат от родните си места

Общество

15-09-2015, 12:16

Снимка:

linkedin.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Търсят реализация в големите градове и чужбина, сочат проучванията

Продължава тенденцията завършилите XII клас да напускат родните си места и да търсят реализация в големите градове и в чужбина. Това съобщи пред БНР председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски по повод подготвеното национално проучване, свързано с процента млади хора, търсещи реализация у нас и в чужбина.


По думите му около две трети от завършилите средно образование през 2015-а година имат нагласата да напуснат населеното място, в което живеят. "Липсата на възможност за намиране на работа е основната причина, която 60% от децата посочват като мотив за напускане на населеното място, в което живеят", поясни експертът.

Почти всяко второ дете посочва като причина за напускане невъзможността да получи високи доходи и да намери добра работа. Почти всяко четвърто дете посочва като мотив за миграция в друг град или държава недоброто образование, което може да получи в населеното място, в което живее“, аргументира се Дулевски.


"Около три четвърти от нашите деца имат намерение да продължат да учат след завършване на средното образование. Желанието за продължаване на образованието нараства с големината на населеното място, в което живеят учениците, образователния ценз на родителите им и личния им успех. Половината от учениците искат да учат в чужбина, за да си осигурят по-висок стандарт за живот“, добави още той.